Στο πλευρό του Καστίγιο (του Volker Hermsdorf)

Η απομάκρυνση από το αξίωμα του προηγούμενου αριστερού προέδρου Πέδρο Καστίγιο από το κοινοβούλιο στο οποίο κυριαρχεί η δεξιά αντιπολίτευση στις 7 Δεκεμβρίου οδήγησε εν τω μεταξύ σε σκηνές που μοιάζουν με εμφύλιο πόλεμο στο Περού. Σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της de facto προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία δεν εκλέχθηκε αλλά διορίστηκε από το Κογκρέσο, τη διάλυση του Κογκρέσου, άμεσες νέες εκλογές και την απελευθέρωση του φυλακισμένου Καστίγιο. Η “αστυνομική καταστολή” των διαδηλώσεων είχε ήδη στοιχίσει επτά ζωές μέχρι το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα), μετέδωσε την Τρίτη το λατινοαμερικανικό ειδησεογραφικό κανάλι Telesur.

Παρά την αστυνομική καταστολή, οι διαδηλώσεις και οι κοινωνικές διαμαρτυρίες συνεχίζουν να επεκτείνονται. Στην πρωτεύουσα Λίμα, οι πολίτες πραγματοποίησαν πορεία μπροστά από το κτίριο του Κογκρέσου στο κέντρο της πόλης. Οι ενέργειες εκεί στρέφονταν επίσης κατά εγκαταστάσεων της εισαγγελίας και ενός ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού. Στην Αρεκίπα, οι διαδηλωτές κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο, ένα από τα μεγαλύτερα της νοτιοαμερικανικής χώρας, το οποίο στη συνέχεια έκλεισε. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κατελήφθησαν επίσης εργοστάσια και εισέβαλαν σε αστυνομικά τμήματα.

Ο Μπολουάρτε κήρυξε τη Δευτέρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πολλές επαρχίες για 60 ημέρες, αναστέλλοντας συνταγματικά δικαιώματα όπως η ελευθερία της κυκλοφορίας και του συνέρχεσθαι. Συνεχίζει να απορρίπτει τις εκκλήσεις για την άμεση παραίτησή της και τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τη σύγκληση συντακτικής συνέλευσης. Αντ’ αυτού, ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές το 2024.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για τους διαδηλωτές. Για την υποστήριξη των αιτημάτων τους, τα συνδικάτα των αγροτικών εργαζομένων, οι αγροτικές οργανώσεις και οι οργανώσεις των ιθαγενών κάλεσαν σε πανεθνική απεργία. Στο Huancayo, η φοιτητική ένωση του Εθνικού Πανεπιστημίου του Κεντρικού Περού ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις διαδηλώσεις και κάλεσε επίσης σε κινητοποίηση. Οι υποστηρικτές του Καστίγιο δήλωσαν ότι η παραπομπή του ήταν κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της Δεξιάς και κατηγόρησαν τον Μπολουάρτε ότι χρησιμοποιεί βία και καταστολή για να διατηρηθεί στην εξουσία. Η επικεφαλής του γραφείου του Διαμεσολαβητή, Ελιάνα Ρεβόλαρ, επέκρινε την αντίδραση της αστυνομίας στις διαδηλώσεις στα περουβιανά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας: “Ήταν πολύ λυπηρές λίγες ημέρες για τη χώρα μας, με έναν απολογισμό επτά νεκρών, δύο εκ των οποίων ανήλικοι και όλοι από πυροβολισμούς”.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός του Περού Ανίμπαλ Τόρες ανακοίνωσε ότι θα “κρυφτεί”, αφού οι εισαγγελείς τον κατήγγειλαν για υποτιθέμενη εξέγερση. Ο Καστίγιο, ο οποίος εξελέγη στις 6 Ιουνίου 2021 με το 50,1% των ψήφων, θα δικαστεί με την ίδια κατηγορία. Ο Torres εξήγησε ότι έλαβε την απόφαση αυτή επειδή το δικαστικό σώμα και οι εισαγγελείς “είναι πολιτικοί παράγοντες”. Στην υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων Twitter, υποστήριξε επίσης ότι ο Καστίγιο “απομονώθηκε και ταπεινώθηκε για να διαδώσει το μήνυμα ότι κανείς από τον λαό δεν πρέπει να τολμήσει να κυβερνήσει τη χώρα”. Ο πρώην πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για την “ακλόνητη πίστη του στον Καστίγιο και στον περουβιανό λαό”.

Αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής δήλωσαν επίσης την αλληλεγγύη τους στον εκδιωχθέντα πρώην πρόεδρο. Σε κοινό ανακοινωθέν που δημοσίευσε τη Δευτέρα η διαδικτυακή πύλη Resumen Latinoamericano, οι κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Βολιβίας, της Κολομβίας και του Μεξικού “εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για τα πρόσφατα γεγονότα που οδήγησαν στην απομάκρυνση και φυλάκιση του Πέδρο Καστίγιο”, ο οποίος, όπως είπαν, παραμένει πρόεδρος του Περού και “θύμα αντιδημοκρατικής παρενόχλησης”. Οι τέσσερις χώρες ζήτησαν “σεβασμό στη βούληση του λαού που εκφράστηκε στην κάλπη” και κάλεσαν τους υπεύθυνους των κρατικών θεσμών του Περού να “απέχουν από την ανατροπή της βούλησης του λαού που εκφράστηκε μέσω ελεύθερων εκλογών”.

-Μετάφραση από την αριστερή Γερμανική εφημερίδα Junke Welt με την βοηθεια και του  μεταφραστικού DeepL

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ