Ποια είναι η  πλέον  αναθεωρητική δύναμη στον πλανήτη (του Νίκου Γεωργακάκη)

Ποια είναι η  πλέον  αναθεωρητική δύναμη στον πλανήτη

Νίκου Γεωργακάκη

 6/12/22

Το ιστορικό  έτος 2022 που διανύουμε, τα Μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα  αυτά  που ελέγχονται από την ηγεσία της Δύσης, δηλαδή Μπαϊντεν και σία, κάνουν μια συνεχή αναφορά σε χώρες όπως η Τουρκία και Ρωσία με τον χαρακτηρισμό τους ως αναθεωρητικές χώρες.

Με την έννοια αναθεωρητική χώρα, υποδηλώνεται κάθε χώρα που επιδιώκει την  αλλαγή του status που  είχε διαμορφωθεί στα τέλη του ΒΠΠ. Το τέλος του ΒΠΠ ασφαλώς αποτελεί ορόσημο για την Ευρωπαϊκή και όχι μόνο ιστορία.

Έχει όμως έχει ενδιαφέρον να προσδιοριστεί αν είναι μόνο η Ρωσία και η Τουρκία αναθεωρητική χώρα ή ίσως υπάρχει και κάποια άλλη χώρα που μπορεί να χαρακτηριστεί ως η κύρια αναθεωρητική χώρα.

Το διεθνές τοπίο είναι ρευστό με πολέμους και επεμβάσεις και αυτή η ρευστότητα  έχει τις αιτίες της που πρέπει να επισημαίνονται και κυρίως να  κατονομάζονται  οι   χώρες που προχωρούν σε επεμβάσειςκαι τροφοδοτούν την ρευστότητα.

Δεν είναι δυνατό  να μην αναφέρουμε ενδεικτικά:

  • Το Ισραήλ λόγω των επεμβάσεων στην Παλαιστίνη
  • Την Τουρκία με την επέμβαση και κατάληψη μεγάλου μέρους της Κύπρου
  • Τη Γερμανία με την επέμβαση σε Γιουγκοσλαβΐα
  • Τις ΗΠΑ με πολυάριθμες επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο.
  • Πρόσφατα τη Ρωσία με την επέμβαση σε Ουκρανία.

Όμως αν  κατατάξουμε τις χώρες που έχουν πρώτη ευθύνη σε επεμβάσεις, μακράν πρώτες έρχονται οι ΗΠΑ.

Η  πλέον αναθεωρητική δύναμη στον πλανήτη είναι οι ΗΠΑ που  μετά το 1950 έχουν προβεί σε αμέτρητες επεμβάσεις.

Στο παράρτημα Ι που ακολουθεί, παρουσιάζονται οι διάφορες σημαντικές επεμβάσεις ως το 2003,ώστε και δίδεται  θεωρώ μια σφαιρική  εικόνα για να μην μείνει  σε κανέναν  αμφιβολία για το ποια είναι η μέγιστη αναθεωρητική δύναμη  στον πλανήτη, δηλαδή  οι ΗΠΑ.

Το ενδιαφέρον είναι, πως, όχι μόνο την πρόσφατη 20ετία αλλά και από το 1950 και εφεξής δεν είχαμε Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά τοπικούς και περιφερειακούς Πολέμους.

Δυστυχώς όμως, η φετινή χρονιά αλλάζει τα δεδομένα, αφού  σήμερα έχουμε ουσιαστικά Παγκόσμιο  Πόλεμο. Απόδειξη πως  στον Πόλεμο αυτό στην Ουκρανία με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν εμπλακεί Ρωσία, Αμερική, Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα , όχι μόνο ισχυρές χώρες αλλά και δορυφόροι όπως η Ελλάδα που συμμετέχει ενεργά στον Πόλεμο.

 

Ασφαλώς καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα επέμβασης σε άλλη χώρα γιατί  ο ορθός δρόμος αντιμετώπισης διεθνών υποθέσεων είναι ο διάλογος και με παρέμβαση θεσμών όπως ο ΟΗΕ που πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος του και να εξελιχτεί και σε αποτελεσματικό αλλά και σε πραγματικά ανεξάρτητο διεθνή θεσμό.

Όμως,όσον αφορά τις χώρες με την κύρια ευθύνη στους πολέμους,  εκεί θα πρέπει το φιλειρηνικό Κίνημα και οι λαοί να κατευθύνουν τα ιδεολογικά  πυρά αλλά και κάθε είδους δράσεις και αντιδράσεις  προς τις χώρες που είναι οι πλέον αναθεωρητικές, που ευθύνονται δηλαδή περισσότερο για την πυροδότηση  και συντήρηση των Πολέμων.

Οι Πόλεμοι τις δύο τελευταίες δεκαετίες αφορούν κυρίως θρησκευτικές διενέξεις (Ισλαμιστές),Οικονομικούς πολέμους (πχ ΣΟΥΔΑΝ για τον έλεγχο του νερού και των βοσκοτόπων) και ακολουθούν συγκρούσεις που αφορούσαν  εμπόριο ναρκωτικών και  εμπορία ανθρώπων.

Σήμερα, όμως,το 2022, ο Πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι μα αστεία περίπτωση  και θεωρώ πως κανένας ακόμη δεν προβλέπει τη εξέλιξη του, με υπαρκτό το φόβο ακόμη  και για τα πλέον απίθανα σενάρια.

Οι λαοί δεν πρέπει να εφησυχάζουν αλλά αντίθετα να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην ισχυροποίηση ενός πλανητικού φιλειρηνικού κινήματος έχοντας στο στόχαστρο τους βασικούς εχθρούς της Ειρήνης και της ανθρωπότητας.

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-==-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=

Παράρτημα  Ι

 

Αμερικανικές ιμπεριαλιστικές εισβολές, επεμβάσεις

Αμερικανικές ιμπεριαλιστικές εισβολές, επεμβάσεις, αλλά και  συγκεκαλυμμένες επιχειρήσεις  CIA κατά «ανεπιθύμητων» κυβερνήσεων.

Σημείωση: Αναφέρονται οι επεμβάσεις μέχρι το  2003 που αναφέρει  ο Ριζοσπάστης στο φύλλο του 9 Φεβρουαρίου 2003.

Πόλεμοι 1950- 2003

1950-1953 Κορέα:

Σεπτέμβριος 1953, Ιράν

1954, Γουατεμάλα.

1958, Λίβανος

1960, Κογκό: Απρίλης

1961, Κούβα:.

1964, Βιετνάμ:

1965, Άγιος Δομήνικος:

1965 έως τις αρχές ’70, Ινδονησία

Γενάρης 1966, Παναμάς:

1966-67, Γουατεμάλα: Νέα επέμβαση Αμερικανών πρασινομπερέδων εναντίον εξεγερμένων.

1967, Ελλάδα:

1969-75, Καμπότζη

Σεπτέμβρης 1973, Χιλή:

Οκτώβρης 1973, Αίγυπτος – Συρία

Ιούλης 1974, Κύπρος:

1976-92, Αγκόλα:

1978, Λίβανος

1981-90, Νικαράγουα

Αύγουστος 1981, Λιβύη

Αύγουστος 1982, Λίβανος

Οκτώβρης 1983, Γρενάδα:

1987-88, Ιράν:

Δεκέμβρης 1989, Παναμάς

Γενάρης 1991, Ιράκ

Δεκέμβρης 1991: Η ΕΟΚ αποφασίζει επίσημα το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας,

Οκτώβρης 1992-94, Σομαλία:

1994, Βοσνία:

Αϊτή, 1994-96:

1995, Κροατία: ΑμερικανοΝΑΤΟικοί

Δεκέμβρης 1996, Ιράκ

1998, Σουδάν – Αφγανιστάν:

Μάρτης 1999, ΟΔ Γιουγκοσλαβίας

2001, ΠΓΔΜ: Δυνάμεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ υποστηρίζουν Αλβανούς αυτονομιστές

Οκτώβριος 2001, Αφγανιστάν: ΗΠΑ – Βρετανία βομβαρδίζουν το Αφγανιστάν

2003, ετοιμασίες πολέμου των ΗΠΑ/Βρετανίας στο Ιράκ

 

Παράρτημα ΙΙ. Πόλεμοι 2 τελευταίων δεκαετιών

Σε σχέση με το Παράρτημα Ι που  γίνεται αναφορά σε πολέμους ως το 2003 όμως και στις δύο τελευταίες δεκαετίες  έχουμε επεμβάσεις και πολέμους όπως στη Συρία, στο Κονγκό, σε Μαλί σε Nιγηρία σε Σουδάν σε Αφγανιστάν, σε  Μεξικό σε Φιλιππίνες σε Σομαλία