Δημόσιες παρεμβάσεις ΤΩΡΑ για ενίσχυση της δωρεάς οργάνων και των  μεταμοσχεύσεων (του Δημήτρη Στρατούλη)

Δημήτρης Στρατούλης

Γραμματέας ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δημόσιες παρεμβάσεις ΤΩΡΑ για ενίσχυση της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων.

Η Ελλάδα να είναι τελευταία στην Ε.Ε στη δωρεά οργάνων και 1.400 βαριά ασθενείς περιμένουν 6-9 χρόνια για μόσχευμα.

Το 1999 διαγνώστηκα με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Η μητέρα μου μου δώρισε έναν νεφρό της και μεταμοσχεύτηκα στο ΛΑΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. Το 2011 έκανα δεύτερη μεταμόσχευση, λόγω απόρριψης του μητρικού μοσχεύματος, στο δημόσιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γαλλικής Νανσύ, όταν οι γονείς εγκεφαλικά νεκρής Γαλλίδας, δώρισαν τα όργανά της, σώζοντας εμένα και άλλους 7 βαριά ασθενείς.

Η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει τις μεταμοσχεύσεις ασθενών στο εξωτερικό, εφόσον επιτροπή του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων γνωμοδοτήσει, πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση του ασθενούς, εάν αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί στη χώρα μας και εάν αυτός έγινε δεκτός στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση του Υπουργείου Υγείας άλλης χώρας. Όχι, όμως, σε Ινδία, Ιράν, Τουρκία, Φιλιππίνες κλπ, λόγω κινδύνου μετεγχειρητικών επιπλοκών ή εμπορίας οργάνων.

Η παράνομη και απάνθρωπη εμπορία οργάνων ανθεί σε χώρες, όπου ο πόλεμος, ο εμφύλιος, η προσφυγιά και η φτώχεια εκμηδενίζουν την αξιοπρέπεια και το αγαθό της ζωής. Τα όργανα αυτά χρησιμοποιούνται για μεταμόσχευση από πολίτες πλούσιων χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία κλπ). Ιδιαίτερα, ειδεχθές έγκλημα είναι το εμπόριο οργάνων προσφύγων και κυρίως ασυνόδευτων παιδιών – προσφύγων

Αυτή η σύγχρονη δουλεμπορία πρέπει να παταχτεί ως τμήμα του οργανωμένου εγκλήματος, με διεθνή συνεργασία και πολυδιάστατη προσέγγιση (οικονομική – νομοθετική –  ποινική – κοινωνική).

Χρειάζεται να εφαρμοστεί στη χώρα μας ένας νέος σχεδιασμός της μεταμοσχευτικής πολιτικής με επίκεντρο την ενίσχυση των δημόσιων μεταμοσχευτικών κέντρων αλλά και των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), που αποτελούν την κύρια πηγή μοσχευμάτων. Επίσης, με προώθηση από το δημόσιο και τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς μιας πειστικής καμπάνιας διάδοσης της δωρεάς οργάνων για μεταμόσχευση.

  Στα πλαίσια αυτής της καμπάνιας, εξέδωσα το βιβλίο μου «όταν γεννιέσαι τρεις φορές, Δωρεά Οργάνων – Δώρο Ζωής» εκδόσεις ΤΟΠΟΣ. Σε αυτό, με βάση την προσωπική εμπειρία μου, αναδεικνύω τη σημασία της δωρεάς οργάνων και την ανάγκη ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας υποστηρικτικού στις μεταμοσχεύσεις.