Του Joerg Kronauer
Η διήμερη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι ολοκληρώθηκε την Τετάρτη με την ανακοίνωση νέων μέτρων κατά της Ρωσίας και την επιβεβαίωση κοινών παρεμβάσεων κατά της Κίνας. Μεταξύ άλλων, οι υπουργοί αποφάσισαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τον Νότιο Καύκασο. Ειδικότερα, πρόκειται να ενισχυθεί η στρατιωτική συνεργασία με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, τη Γεωργία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Τα τρία κράτη συμμετείχαν στη συνάντηση, η Μολδαβία για πρώτη φορά. Ειδικότερα για την Βοσνία, της οποίας ο σερβικός πληθυσμός βρίσκεται κοντά στη Μόσχα και ως εκ τούτου απορρίπτει κατά κύριο λόγο τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι απαίτησε την Τετάρτη: “Πρέπει να σταματήσουμε τους Ρώσους στα Δυτικά Βαλκάνια”.
Οι υπουργοί Εξωτερικών ασχολήθηκαν επίσης εκτενώς με την εντεινόμενη σύγκρουση μεταξύ της Δύσης και της Κίνας. Οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών ειδικότερα για την προώθηση της οικονομικής αποσύνδεσης της Λαϊκής Δημοκρατίας ήταν με σαφήνεια ορατές. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ δήλωσε μετά τη συνάντηση του Βουκουρεστίου ότι στόχος ήταν να μειωθούν οι “εξαρτήσεις” από την Κίνα και τα “τρωτά σημεία”. Αυτό σήμαινε την προσπάθεια εξεύρεσης νέων πηγών πρώτων υλών και τη μετατόπιση των αλυσίδων εφοδιασμού από την Κίνα. Επιπλέον, η Δύση πρέπει να “διατηρήσει το τεχνολογικό της πλεονέκτημα” – μια προσπάθεια να κερδίσει υποστήριξη για τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας, οι οποίες εξακολουθούν να απορρίπτονται από την πλειοψηφία στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι η Λαϊκή Δημοκρατία “δεν αντιμετωπίζεται ως αντίπαλος” και ότι θέλει να συνεχίσει να συναλλάσσεται μαζί της – μια παραχώρηση, τουλάχιστον προς τη Γερμανία, η οικονομία της οποίας εξακολουθεί να εξαρτάται από τις συναλλαγές με την Κίνα, ίσως περισσότερο από ποτέ.
Ήδη την Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ είχαν ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα και – επίσης για να αποτρέψουν ένα πιθανό νέο κύμα προσφύγων – θα τη βοηθήσουν να επισκευάσει τις κρίσιμες υποδομές της, ιδίως την ενεργειακή της τροφοδοσία. Αναφερόμενη στον ρωσικό βομβαρδισμό των ουκρανικών υποδομών, η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock κατηγόρησε τη Ρωσία για “βάναυση παραβίαση του πολιτισμού”. Με τον τρόπο αυτό, ο Baerbock αρχίζει να καταρρίπτει τα εννοιολογικά εμπόδια στη γλωσσική χρήση της κυβέρνησης που έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα: η λέξη “παραβίαση του πολιτισμού” προορίζεται αποκλειστικά για τη Shoah, την εξόντωση των Εβραίων από τους Ναζί.
Ωστόσο, οι διαφωνίες εντός του ΝΑΤΟ ήταν επίσης εμφανείς στο Βουκουρέστι. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, για παράδειγμα, είχε τη δυνατότητα να παραστεί μόνο σε ένα ανεπίσημο δείπνο με τους υπουργούς των χωρών του ΝΑΤΟ, επειδή η Ουγγαρία εξακολουθεί να εμποδίζει την επίσημη συνεργασία με την Ουκρανία – επειδή, σύμφωνα με τη Βουδαπέστη, το Κίεβο αγνοεί τα δικαιώματα της Ουγγρόφωνης μειονότητας. Παρατηρητές ανέφεραν ότι υπήρχε σαφής αίσθηση ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Σελένσκι το είχε παρακάνει απαιτώντας να παρέμβει το ΝΑΤΟ αμέσως μετά την πρόσκρουση ουκρανικού πυραύλου στην Πολωνία. Έτσι, είπε, υπήρξε μια σαφής απροθυμία να πιέσει το Κίεβο να εφοδιαστεί με δυτικής κατασκευής άρματα μάχης. Παρά τις πιέσεις διαφόρων σκληροπυρηνικών στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ κατέστησε σαφές ότι η Ουκρανία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να περιμένει να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία στο εγγύς μέλλον.
από την jungewelt.de