Ανυπότακτη Αττική: Αθήνα για τους κατοίκους, όχι στην ανεξέλεγκτη τουριστικοποίηση και την αστυνομοκρατία

Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων

Αθήνα για τους κατοίκους, όχι στην ανεξέλεγκτη τουριστικοποίηση και την αστυνομοκρατία

Πορεία Σάββατο 26/11, 18.00 Μουσείο

Ανακοίνωση της ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΑΤΤΙΚΉΣ

Εδώ και μήνες η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη γειτονιά των Εξαρχείων σε αστυνομοκρατούμενη ζώνη με πρόσχημα την κατασκευή μετρό πάνω στην ιστορική πλατεία Εξαρχείων, ένα σχεδιασμό στον οποίο έχουν απορρίψει μαζικά οι κάτοικοι εξαρχής. Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη βούληση των κατοίκων που έχουν υποβάλει προτάσεις για τη χωροθέτηση του σταθμού σε άλλες θέσεις, που θα έχουν λιγότερο καταστροφικό αποτύπωμα στην ζωή της γειτονιάς και θα συνδέονται με το συνολικό δίκτυο ΜΜΜ της Αθήνας.

Στο ίδιο μήκος κύματος η κυβέρνηση και ο Δήμος επιχειρούν να επιβάλουν με την καταστολή και την βία, την «ανάπλαση» του Λόφου Στρέφη, από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου και χώρους περιπάτου για τους κατοίκους του κέντρου, που σχεδιάζεται να ξεπουληθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Στο ίδιο πλαίσιο, η σοκαριστική επίθεση της αστυνομίας πρόσφατα στα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας, οδήγησε στη σύλληψη σχεδόν 80 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων του βραβευμένου φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού, που απλώς κατέγραφε την επιχείρηση, αλλά ακόμη και στην σύλληψη δικηγόρου που μάλιστα επιχειρήθηκε παρανόμως να περάσει τη διαδικασία αυτοφώρου, κι αφού αφέθηκε ελεύθερος χτυπήθηκε ανελέητα στο κεφάλι από τα ΜΑΤ. Η επίθεση αυτή εντάσσεται στην όλη στρατηγική ανάπλασης του κέντρου που συνοδεύεται από το ξεπούλημα ακίνητης περιουσίας σε «επενδυτικά» funds, την κούρσα ενοικίων, την εξώθηση κατοίκων από το κέντρο για την επέκταση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, την ένταση των πλειστηριασμών και των εξώσεων. Μια πολιτική που θα δημιουργήσει μια Αθήνα απροσπέλαστη για τις λαϊκές οικογένειες προς όφελος της άκρατης τουριστικοποίησης.

Η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει μια ολόκληρη γειτονιά, αλλά και συνολικά το κέντρο της Αθήνας και έχει επιβάλει ένα καθεστώς «κατοχής» με διαρκείς οχλήσεις των κατοίκων από την αστυνομία, προκειμένου να τροφοδοτεί το αντιδραστικό προεκλογικό της αφήγημα περί δήθεν «ανομίας» και να επιβάλει την καταστολή και την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Τεράστιες οι ευθύνες του Δήμου Αθηναίων και του Δημάρχου Μπακογιάννη, που προωθεί ενεργητικά την αντιλαϊκή ανάπλαση της Αθήνας, αλλά και την καταστολή, συμπράττοντας μάλιστα στην αντιδραστική απαγόρευση διαδηλώσεων και στο κρεσέντο αστυνομικής βίας που τείνει να γίνει κανονικότητα.

Δεν θέλουμε να ζούμε σε τέτοιες πόλεις, με τόσο αβίωτες συνθήκες.

Μονόδρομος ο αγώνας για τις πόλεις που θα αντιστοιχούν στις ανάγκες των κατοίκων, για ελευθερίες ενάντια στον αυταρχισμό.

Όλοι και όλες στη διαδήλωση του Σαββάτου 26/11, 18.00 Μουσείο.