Κατατέθηκε το νομοσχέδιο “ταφόπλακα” που ιδιωτικοποιεί πλήρως το ΕΣΥ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του εθνικού συστήματος υγείας και λοιπές διατάξεις». Το νομοσχέδιο έχει χαρακτηριστεί από τις οργανώσεις των υγειονομικών ως ταφόπλακα του ΕΣΥ αφού με αυτό επιχειρείται η πλήρης εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας.

Το νομοσχέδιο είναι συνέχεια μιας σειράς νομοθετικών παρεμβάσεων που ξεκίνησαν από εδώ και πολλά χρόνια από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις αλλά εντάθηκαν την περίοδο των μνημονίων. Με τις παρεμβάσεις αυτές δόθηκε η δυνατότητα για την δημιουργία ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων που πληρώνει ο λαός, αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές για την υγεία καθώς και η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε εξετάσεις και φάρμακα, μειώθηκε η χρηματοδότηση από το κράτος των δημόσιων δομών υγείας, ανατέθηκαν υπηρεσίες υγείας σε ιδιωτικά κέντρα και νοσοκομεία και υπήρξε  ουσιαστική κατάργηση της υποτυπώδους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που λειτουργούσε μέχρι το 2014.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με την μαζική είσοδο των εργολάβων στα νοσοκομεία και την πρόσληψη δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων την ίδια ώρα που οι μόνιμες προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο.

Στόχος όλων αυτών των παρεμβάσεων να μεταφερθεί το κόστος των υπηρεσιών υγείας στις τσέπες των πολιτών, να περιοριστεί στο ελάχιστο η χρηματοδότηση από το κράτος στις δημόσιες δομές υγείας και να αναλάβει ακόμα μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών υγείας ο μεγάλος παρασιτικός ιδιωτικός τομέας υγείας.

Το Νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων με πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία, την ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών αφού δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου και χειρουργείου σε ιδιωτικά θεραπευτήρια καθώς και την είσοδο στο ΕΣΥ ιδιωτών γιατρών με part-time απασχόληση τρεις φορές την εβδομάδα.

Οι οργανώσεις των υγειονομικών αντιδρώντας σε αυτές τις μεθοδεύσεις τις κυβέρνησης προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις αντιδρώντας στο νομοσχέδιο και ζητώντας παράλληλα αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αξιοπρεπείς αμοιβές για τους υγειονομικούς.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ