Ακραία αστυνομική βία και φίμωση του τύπου με την επίθεση της ΕΛΑΣ στα Προσφυγικά

Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά

  • Ακραία αστυνομική βία και αυθαιρεσία και βίαιη φίμωση του τύπου κατά την επίθεση της ΕΛΑΣ στα Προσφυγικά
  • Κηλίδα και διεθνής διασυρμός για την κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας η σύλληψη του φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού

Η χθεσινή δυστοπική επιχείρηση της αστυνομίας επί ώρες στα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας είναι άλλο ένα επεισόδιο στη στρατηγική του «νόμου και της τάξης» που εφαρμόζει η κυβέρνηση για να αποσοβήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια μέσα σε συνθήκες φτώχειας και κυβερνητικών σκανδάλων. Με πολύωρη επιχείρηση και εφόδους η αστυνομία προσήγαγε από την περιοχή των προσφυγικών 79 άτομα και συνέλαβε 7 εξ αυτών. Οι εικόνες αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας που διαδραματίστηκαν σοκάρουν. Άνθρωποι κρατούνταν στημένοι με το πρόσωπο στον τοίχο δεμένοι πισθάγκωνα, ενώ η αστυνομία δεν δίστασε να συλλάβει έγκυο γυναίκα η οποία κατήγγειλε ότι επί ώρες αρνούνταν να της παράσχουν ιατρική συνδρομή. Αποκορύφωμα η αναίτια προσαγωγή και σύλληψη του βραβευμένου φωτορεπόρτερ και μέλους της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Νίκου Πηλού, με προφανή σκοπό τη φίμωση του τύπου και την διακοπή της καταγραφής των γεγονότων.

Η μεθοδολογία της κυβέρνησης είναι πλέον γνωστή. Προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα στην κοινή, γνώμη που κλονίζεται από το βάθος των αποκαλύψεων του σκανδάλου των υποκλοπών, αλλά και από την επίθεση στη λαϊκή κατοικία, που προκάλεσε μαζικότατες λαϊκές κινητοποιήσεις στη γειτονιά του Ζωγράφου εμποδίζοντας την βίαιη έξωση συνταξιούχου, η κυβέρνηση κλιμακώνει την ένταση και την αστυνομική βία για διαστρέψει τη συζήτηση και να τροφοδοτήσει ένα ακροδεξιό ακροατήριο με εικόνες καταστολής και βίας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίες αυτές οι επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, που εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική ανάπλασης προς όφελος της άκρατης τουριστικοποίησης. Η αστυνομοκρατία και η καταστολή, όπως στα Εξάρχεια και τη γύρω περιοχή, η προετοιμασία περιοχών για τη μαζική εξαγορά ακινήτων και το ξεφύτρωμα Airbnb, η κούρσα ενοικίων, σημαίνει ήδη τη βίαιη εξώθηση των φτωχών και λαϊκών οικογενειών από το κέντρο της Αθήνας.

Καταγγέλλουμε την επανειλημμένη στοχοποίηση και αστυνομική βία σε βάρος φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων που δείχνουν ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένας σεβασμός για το ρεπορτάζ και την ελευθερία του τύπου, αντιθέτως αποτελεί ενόχληση.

Απέναντι στην καθημερινότητα της καταστολής, της αστυνομοκρατίας και αυθαιρεσίας, την απαγόρευση των διαδηλώσεων και της λαϊκής διαμαρτυρίας, ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο, στηριγμένο στην ενότητα της αριστεράς και του κινήματος μπορεί να προασπίσει τις λαϊκές ελευθερίες και να βάλει φραγμό στον αυταρχισμό και τη βία.

Το Γραφείο Τύπου 23.11.2022

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ