Προς Θεού, όχι άλλη αναβάθμιση !! (του Νίκου Γεωργακάκη)

Η συνεχής κατά τις ΗΠΑ «αναβάθμιση» της Ελλάδας

Προς Θεού, όχι άλλη αναβάθμιση

                                                                                          Νίκου Γεωργακάκη

 • Αυτό που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο, είναι η τυφλή υπακοή των κυβερνήσεών μας στις επιθυμίες των ατλαντικών εταίρων. Μάλιστα,   όσο περισσότερο εκδηλώνεται  αυτή η υπακοή,  τόσο περισσότερο χαρακτηρίζεται από την πλευρά των  ΗΠΑ ως αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ- Ελλάδας.
 • Σε ποιες πλευρές όμως παρατηρείται συμπόρευση Ελλάδας με ΗΠΑ και γενικά με τον  ευρωατλαντικό παράγοντα;
 • Με την πάροδο του χρόνου, ολοένα και σε περισσότερους τομείς. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
 • Στην υποβάθμιση μέχρι και πλήρη διακοπή εμπορικών και ενεργειακών σχέσεων με Ρωσία, πχ διακοπή εισαγωγών φυσικού αερίου από  Ρωσία και αντικατάσταση με εισαγωγές LNG από ΗΠΑ. Γι’ αυτό εισπράττουμε τα συγχαρητήρια από ΗΠΑ
 • Αποδοχή εγκατάστασης βάσεων σε Ελλάδα. Στις παλιές αμερικανονατοϊκές βάσεις υποδεχόμαστε και  νέες. Σήμερα,  βρισκόμαστε σε ένα σημείο, όπου οι βάσεις  όχι μόνο δεν καταργούνται, όπως απαιτούσε το φιλειρηνικό κίνημα στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες, όχι μόνο δεν μειώνονται οι βάσεις  αλλά αντίθετα συνεχώς αυξάνουν. Όπως γνωρίζουμε  οι  τέσσερις νέες βάσεις, είναι το  Στρατόπεδο Γεωργούλα στη Λάρισα, το Στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη, το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο και ο Ναύσταθμος της Σούδας(επέκταση εγκαταστάσεων).
 • Υποστήριξη της πολιτικής ενσωμάτωσης των Βαλκανίων, συγκεκριμένα  των  Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟϊκό άρμα
 • Αναβάθμιση σχέσεων με Αίγυπτο και Ισραήλ
 • Γενικά δηλαδή, πλήρης ευθυγράμμιση Ελλάδας με επιδιώξεις και σχεδιασμούς των ΗΠΑ, πλήρης ενσωμάτωση της  Ελλάδας στην αντιρωσική πολιτική
 • Πλήρης στήριξη των σχεδίων και επιλογών ΗΠΑ αντί ουδετερότητας και απεγκλωβισμού από τα επιθετικά σχέδιο του ΝΑΤΟ
 • Το ευρύ φάσμα πολιτικών, οικονομικών, εμπορικών θεμάτων και ζητημάτων ασφαλείας που επιδιώκουν ΕΕ και  Η.Π.Α. στο πλαίσιο του Διατλαντικού Διαλόγου, η Ελλάδα χωρίς δεύτερη κουβέντα το αποδέχεται και πρόθυμα το υπηρετεί
 • Η Ελλάδα έχει καταστεί  το μακρύ χέρι των ΗΠΑ και, όπως αποδεικνύουν όλες οι  αποφάσεις και ενέργειες μας, είναι πλήρως διατεθειμένη  να παίξει ένα ακόμη πιο δυναμικό ρόλο στην περιοχή προς όφελος ΗΠΑ  και ΝΑΤΟ

Συνοψίζοντας, τα τελευταία πολλά χρόνια και χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από κυβέρνηση σε κυβέρνηση της Ελλάδας, αλλά  και ανεξαρτήτως προέδρου  (Τραμπ η Μπάιντεν) στο τιμόνι των ΗΠΑ, γίνεται αναφορά σε αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας- ΗΠΑ και συνεχείς δηλώσεις ότι «ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν καλύτερες οι σχέσεις Ελλάδας ΗΠΑ».

Η Ελλάδα, αποτελεί διαχρονικά και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια το  μακρύ χέρι των ΗΠΑ υπηρετώντας έτσι αποκλειστικά τα σχέδια τους.

Η  Ελλάδα που συνεχώς ανέφερε στο παρελθόν το «ανήκομεν εις την Δύσιν», πρόβαλε εδώ και αρκετά χρόνια, παράλληλα, την προώθηση πολυδιάστατης πολιτικής στον ενεργειακό τομέα, αλλά και γενικότερα. Όμως, στην πράξη, κάθε άλλο παρά  εφαρμόζει μια τέτοια πολυδιάστατη πολιτική. Το αντίθετο.

Όμως, με τέτοια δουλοπρεπή  πολιτική, όχι μόνο δεν αναβαθμίζεται η χώρα, αλλά αντίθετα οδηγείται σε επικίνδυνους ατραπούς. Η Ρωσία μας  κατέταξε πρόσφατα, λόγω της στάσης της κυβέρνησής  μας στον πόλεμο στην Ουκρανία όπου αποδειχτήκαμε «βασιλικότεροι του βασιλέως», στις εχθρικές χώρες και ας ελπίσουμε πως  δεν θα διακόψει –όπως ευτυχώς αποφεύγει μέχρι σήμερα-την παροχή φυσικού αερίου στη χώρα μας όπως αντίθετα  έκανε για  άλλες χώρες.

Επίσης θέλουμε να ελπίζουμε πως δεν θα υπάρξουν στρατιωτικά  αντίποινα σε μας,  λόγω της  στήριξης της Ουκρανίας με διευκόλυνση της πολεμικής μηχανής της Δύσης προς  Ουκρανία μέσω Αλεξανδρούπολης.

Ο πρωθυπουργός μας, αποδεικνύεται πέρα από συντηρητικός πολιτικός ως τυχοδιώκτης και επικίνδυνος πολιτικός.

Γενικά η  πολιτική της κυβέρνησης είναι τυχοδιωκτική και  επικίνδυνη για το λαό μας.  Υποστηρίζουμε  τη θέση, πως, η χώρα μας, αντί να στηρίζει δράσεις που συντηρούν τον πόλεμο θα έπρεπε να παίρνει πρωτοβουλίες για εκτόνωση του.

Όμως αποδεικνύεται βασιλικότερη του βασιλέως για την κυβέρνηση Ζερένσκι που αποδείχτηκε όπως με το θέμα των πυραύλων στην Πολωνία  είναι άκρως επικίνδυνη και τυχοδιωκτική  για την ανθρωπότητα ,αφού  θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμη και ένα  Γ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συμπέρασμα

 Η Ελλάδα στα σχέδια των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ που είναι «ένα και το αυτό» θεωρείται πάντα δεδομένη. Αν όμως είσαι δεδομένος δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να ενδιαφέρονται με θετικό τρόπο,  για σένα,  οι ισχυροί του Πλανήτη. Άρα η θέση μας υποβαθμισμένη και όχι αναβαθμισμένη μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ας σταματήσουμε λοιπόν να αυταπατόμαστε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ