Επίσκεψη του Προέδρου της Κούβας Miguel Díaz-Canel στη Μόσχα

Ο πρόεδρος της Κούβας Miguel Díaz-Canel προσγειώθηκε στη Μόσχα το Σάββατο το δεύτερο σταθμό του ταξιδιού του που περιλαμβάνει την Αλγερία, τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία. Ο επικεφαλής του κουβανικού κράτους θα συναντηθεί στη ρωσική πρωτεύουσα, μεταξύ άλλων και με τον ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στόχος της περιοδείας, η οποία θα διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα, είναι η διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων με τις τέσσερις χώρες. Την περασμένη εβδομάδα, τα κουβανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας για τη βελτίωση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων στο νησί.

Μετά την έκρηξη δεξαμενών καυσίμων στην πόλη-λιμάνι Ματάνζας, τις καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας “Ιαν”, την κατάρρευση του τουρισμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και τον αποκλεισμό, ο οποίος επίσης αυστηροποιήθηκε υπό την προεδρία στις ΗΠΑ του Τζόζεφ Μπάιντεν, η Κούβα προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες των οικονομικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από αυτά. Η σύνθεση της κουβανικής αντιπροσωπείας δείχνει τη σημασία και τις ελπίδες που η Αβάνα αποδίδει στο ταξίδι. Ο Díaz-Canel συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Bruno Rodríguez, τους αναπληρωτές πρωθυπουργούς Ricardo Cabrisas Ruiz και Alejandro Gil Fernández, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομίας και Προγραμματισμού, καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικού Εμπορίου και Εξωτερικών Επενδύσεων, Rodrigo Malmierca Díaz, και Ενέργειας και Μεταλλείων, Vicente de la O Levy.

Πριν από τις συνομιλίες, μια επιτροπή για την οικονομική και επιστημονικοτεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είχε ήδη συζητήσει στη Μόσχα την Παρασκευή τις δυνατότητες επέκτασης της συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας, του δανεισμού, της χρηματοδότησης και των τραπεζών. Διερεύνησε επίσης την υλοποίηση έργων προτεραιότητας στη βιομηχανία, την επιστήμη, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, τη γεωργία, τη δημόσια υγεία και την ψηφιοποίηση, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τον αθλητισμό.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Σεργκέι Τσερεμίν και ο κυβερνήτης της Αβάνας Ρεϊνάλντο Γκαρσία Ζαπάτα υπέγραψαν την ίδια ημέρα στην κουβανική πρωτεύουσα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο περιλαμβάνει στενή συνεργασία μεταξύ των πόλεων της Μόσχας και της Αβάνας στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του πολεοδομικού σχεδιασμού, της υγείας και του τουρισμού. Κατά την επίσκεψή του στην 38η Διεθνή Εμπορική Έκθεση της Αβάνας (FIHAV), ο Ρώσος πρέσβης στην Κούβα Andrei Guskov χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις ως “στρατηγικές και με εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης”. Οι δύο λαοί συνδέονται παραδοσιακά με “δεσμούς φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού και υποστηρικτικής αλληλεγγύης”, τόνισε επίσης ο Ντίας-Κανέλ, ο οποίος -μετά τα ταξίδια του 2018 και του 2019- βρίσκεται στη Μόσχα για τρίτη φορά κατά τη διάρκεια της κρατικής επίσκεψης που έχει προγραμματιστεί έως την Τρίτη.

Ήδη από το πρώτο σκέλος του ταξιδιού της στην Αλγερία, η κουβανική αντιπροσωπεία κατάφερε να υπογράψει αρκετές συμφωνίες συνεργασίας που ήταν ιδιαίτερα επωφελείς για το νησί. Ο πρόεδρος της Αλγερίας Abdelmadjid Tebboune ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του θέλει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας στην Κούβα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, συζητήθηκαν συμφωνίες για την προμήθεια καυσίμων καθώς και για τη συνεργασία στην παραγωγή φαρμάκων, εμβολίων και ζάχαρης. Ο Díaz-Canel ανακοίνωσε ότι μια ομάδα 150 Αλγερινών επιχειρηματιών θα εξετάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες στο νησί το επόμενο έτος.

Στο τέλος της επίσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών Bruno Rodríguez ευχαρίστησε την Αλγερία κυρίως για την υποστήριξή της στον αγώνα κατά του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο νησί για πάνω από 60 χρόνια. Ως παραδείγματα, ο επικεφαλής διπλωμάτης της Αβάνας ανέφερε “προτάσεις για τη διαγραφή ή την αναδιάταξη ορισμένων χρεών μας, τη δωρεά ενός φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τη βοήθεια στον ενεργειακό εφοδιασμό”.

Από τα μέσα της εβδομάδας έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω συνομιλίες υψηλού επιπέδου στην Τουρκία και την Κίνα. Εκεί, επίσης, θα συζητηθούν “πολύ σημαντικά ζητήματα για την Κούβα”, ανακοίνωσε κάπως αόριστα ο Díaz-Canel.

– Το κείμενο είναι του Volker Hermsdorf στην αριστερή γερμανική εφημερίδα Junke Welt

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ