Νομοσχέδιο για παρακολουθήσεις: Εμπαιγμός κυβέρνησης με υπερεξουσίες στην ΕΥΠ

Νομοσχέδιο για παρακολουθήσεις: Εμπαιγμός της κυβέρνησης με υπερεξουσίες στην ΕΥΠ, ουσιαστική νομιμοποίηση των παρακολουθήσεων και των λογισμικών τύπου Predator

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο, που έδωσε στην δημοσιότητα για τις παρακολουθήσεις, προσπαθώντας  να αμβλύνει τις αντιδράσεις της κοινωνίας, όχι μόνο δεν προτείνει ουσιαστικά μέτρα αλλά αντικειμενικά νομιμοποιεί τις παρακολουθήσεις  δίνοντας μεγαλύτερες εξουσίες στην ΕΥΠ και  στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα:

  • Προβάλλει κάποια μέτρα προστασίας πολιτικών προσώπων (ΠτΔ, υπουργών, βουλευτών, ευρωβουλευτών, δημάρχων, περιφερειαρχών), χωρίς κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο, ενώ αφήνει προκλητικά απροστάτευτους όλους τους άλλους πολίτες, που αναπτύσσουν πολιτική δράση. Είναι γνωστό ότι μόνο το 2021 δόθηκαν πάνω από 15000 εισαγγελικές εντολές για παρακολουθήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών προφανώς αφορούσαν κοινωνικά στελέχη και κοινωνικούς αγωνιστές.
  • Η δυνατότητα ενημέρωσης των προσώπων που παρακολουθούνται, όχι μόνο δεν κατοχυρώνεται αλλά αντιθέτως νομιμοποιείται η απαγόρευση της, αφού δυνατότητα ενημέρωσης του προσώπου προβλέπεται μόνο μετά από τρία χρόνια, ενώ μπορούν να την μπλοκάρουν ο διοικητής της ΕΥΠ και ο Εισαγγελέας με την επίκληση ξανά λόγων εθνικής ασφάλειας!
  • Προβλέπεται δυνατότητα καταστροφής του υλικού παρακολούθησης σε 6 μήνες, προτού δηλαδή αποκτήσει καν τη δυνατότητα ο πολίτης να ενημερωθεί για την παρακολούθηση.
  • Όχι απλά δεν οριοθετούνται οι παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, αλλά η έννοια της «εθνικής ασφάλειας» διευρύνεται επικίνδυνα.
  • Επιχειρείται συγκάλυψη των ήδη διαπιστωμένων παρακολουθήσεων, με δεδομένο ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν έχουν αναδρομική ισχύ!!!

Μεγάλη όμως κοροϊδία αποτελεί η τάχα απαγόρευση των παράνομων λογισμικών, αφού το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η τελική απόφαση για το ποιο είναι παράνομο  και ποιο όχι , καθώς και ο τελικός κατάλογος  θα συντάσσεται από τον εκάστοτε διοικητή της ΕΥΠ! Η κυβέρνηση δηλαδή θα βάλει τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα, ενώ με τον τρόπο αυτό νομιμοποιούνται ουσιαστικά τα κακόβουλα λογισμικά τύπου Predator.

Συνολικά το νομοσχέδιο αποτελεί μία προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει και να αποποιηθεί τις ευθύνες για όσες παρακολουθήσεις αποδείχτηκαν μέχρι τώρα αλλά και να κατοχυρώσει ένα σύστημα παρακολουθήσεων κάθε κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας, τάχα στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, με παράλληλη ενίσχυση παρακρατικών μηχανισμών.

Δεν μας κοροϊδεύει.

Ο λαός με τους αγώνες του θα υπερασπιστεί και θα επιβάλλει τα δημοκρατικά του δικαιώματα.

Η αυριανή μεγάλη κινητοποίηση για τον γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα είναι μία πρώτη αποφασιστική απάντηση σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

  Το Γραφείο Τύπου 17.11.2022