Συνάντηση Μπάιντεν – Σι στο Μπαλί της Ινδονησίας

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχαν την Δευτέρα την πρώτη τους απευθείας συνάντηση στο Μπαλί της Ινδονησίας, παραμονή της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των 20.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως είπε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν τα μέτρα για την ασφάλεια στην Ασία αν το Πεκίνο δεν μπορεί να περιορίσει τα προγράμματα ανάπτυξης όπλων της Βόρειας Κορέας.

Ο Μπάιντεν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τις πρώτες απευθείας συνομιλίες που είχε με τον Σι αφότου έγινε πρόεδρος πως είχαν ειλικρινείς συνομιλίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που συντείνουν ώστε οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας να είναι στο πιο χαμηλό επίπεδό τους τις τελευταίες δεκαετίες.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντησή τους ο Σι είπε πως η Ταϊβάν είναι η “πρώτη κόκκινη γραμμή” που δεν πρέπει να παραβιαστεί στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, μετέδωσαν τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Ο Μπάιντεν είπε ότι επιδίωξε να διαβεβαιώσει τον Σι ότι η πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα της Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει, στην προσπάθεια να μιεώσει τις εντάσεις για το νησί: “Δεν νομίζω πως υπάρχει οποιαδήποτε επικείμενη προσπάθεια εκ μέρους της Κίνας να εισβάλει στην Ταϊβάν”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι δύο πλευρές δημιούργησαν έναν μηχανισμό για πιο συχνή επικοινωνία και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Κίνα σε συνέχεια των συνομιλιών, είπε.

“Νομίζω ότι καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον”, είπε ο Μπάιντεν.

Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ, Reuters

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ