Μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση σχετικά με την έκρηξη της ακρίβειας, μέσω του λεγόμενου «καλαθιού του νοικοκυριού», όμως τα στοιχεία της Eurostat που παρουσιάζει η ιστοσελίδα in.gr ακυρώνουν πλήρως τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά οι τιμές σε ενέργεια, τρόφιμα και άλλα βασικά είδη αυξάνονται διαρκώς τους τελευταίους μήνες, η αγοραστική δυνατότητα των Ελλήνων συρρικνώνεται με τους οικονομικά ασθενέστερους να αισθάνονται πιο βαρύ το εβδομαδιαίο καλάθι τους.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις πολύ ακριβότερες χώρες της ΕΕ σε μέσο επίπεδο τιμών, όμως τα ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους με πολύ λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι άλλοι Ευρωπαίοι λόγω των πολύ χαμηλών μισθών και συντάξεων.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται δείχνουν ότι για 19 προϊόντα, ανάμεσά τους γάλα, τυριά, κρέας, φρούτα, ψωμί κ.τ.λ., ο Έλληνας καλείται να πληρώσει 54,3 ευρώ με κατώτατο μισθό τα 755 ευρώ τον μήνα, όταν ο Γερμανός πληρώνει 59,59 ευρώ (με κατώτατο μισθό τα 1.621 ευρώ), ενώ ο Ισπανός με κατώτατο μισθό 1.126 ευρώ για το ίδιο καλάθι πληρώνει 50,87 ευρώ και ο Πορτογάλος με 823 ευρώ κατώτατο μισθό πληρώνει 43,26 ευρώ.
Αν μάλιστα κάποιος συγκρίνει μεμονωμένα τα προϊόντα θα δει και σημαντικές διαφορές. Ενδεικτικά, ενώ η μέση τιμή για ένα λίτρο γάλα είναι στην Ελλάδα στα 1,33 ευρώ, στη Γερμανία είναι στα 0,98 ευρώ, στην Ισπανία στα 0,83 ευρώ, ενώ στη Γαλλία στο 1,03 ευρώ και στην Ολλανδία στο 1,01 ευρώ. Ανάλογη εικόνα και στο ρύζι όπου η μέση τιμή στην Ελλάδα είναι στο 1,85, στη Γερμανία στο 1,99, στην Ισπανία στο 1,17 και στην Πορτογαλία στο 1,03 ευρώ το κιλό.
Έχουμε επισημάνει επανειλημμένα ότι απέναντι σε αυτή την επικοινωνιακή προπαγάνδα της κυβέρνησης είναι ανάγκη να συγκροτηθεί ένα μεγάλο ενωτικό μαζικό κίνημα που να απαιτήσει την λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενεργειακής φτώχειας που κατατρώει τα λαϊκά εισοδήματα και οδηγεί το λαό στην περαιτέρω φτωχοποίηση.
Ένα κίνημα που θα απαιτήσει την ουσιαστική αύξηση των μισθών και των συντάξεων, μέτρα ελέγχου της αγοράς, πάγωμα και μείωση των τιμών σε βασικά προϊόντα, μηδενισμό του ΦΠΑ στα τρόφιμα, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, δραστική μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, εθνικοποίηση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και παραγωγής καυσίμων και παύση των κυρώσεων στη Ρωσία.