Κομισιόν: Αναιμική ανάπτυξη, υψηλός πληθωρισμός και ανεργία στην Ελλάδα το 2023

Την απότομη επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη χρονιά και την διατήρηση του πληθωρισμού στα σημερινά υψηλά επίπεδα, προβλέπει για την Ελλάδα έκθεση της Κομισιόν που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα ενώ η έκθεση μιλά για αύξηση φέτος του ΑΕΠ της Ελλάδας στο 6% για το 2023 εκτιμά ότι θα υπάρχει μια σημαντική υποχώρηση αφού η αύξηση θα είναι αναιμική μόλις 1%.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα προβλέπεται να επιβραδυνθεί σημαντικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 λόγω της ενεργειακής κρίσης και του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στην εξέλιξη του πληθωρισμού αφού σύμφωνα με την Επιτροπή αυτός θα διαμορφωθεί στο 10% το 2022 και θα μειωθεί μόλις στο 6% το 2023 και στο 2,4% το 2024. Η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με τις περιοριστικές πολιτικές όσο αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις οδηγούν σε δραματική μείωση των εργατικών και λαϊκών εισοδημάτων. Το πρόβλημα επιτείνεται για τα λαϊκά νοικοκυριά τις μεγάλες ανατιμήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σε βασικά είδη όπως τα είδη διατροφής και η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καθώς και στην εκτίναξη του κόστους δανεισμού που θα οδηγήσει σε νέα κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς κατοικιών και περιουσίας.

Όμως τα στοιχεία είναι δυσοίωνα και στον τομέα της ανεργίας αφού σύμφωνα με την έκθεση στη χώρα μας θα διατηρηθεί και τον επόμενο χρόνο σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα για το 2022 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 12,6% ενώ το 2023 θα μειωθεί ελάχιστα μόλις στο 12,1%.

Αν όλα αυτά συνδυαστούν με το υψηλό χρέος (171,1% του ΑΕΠ το 2022 και 161,9% το 2023) και το επαναφορά του συμφώνου σταθερότητας οι εργαζόμενοι και ο λαός θα πρέπει να περιμένει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας και εφαρμογή των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών με ιδιωτικοποιήσεις και περαιτέρω εκποίηση της δημόσιας περιουσίας που οδηγούν ουσιαστικά σε νέα μνημόνια.

Ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι τα λαϊκά εισοδήματα θα δεχθούν νέα πλήγματα την ίδια ώρα οι μεγάλες επιχειρήσεις αυξάνουν μέσα σε αυτό το περιβάλλον εντυπωσιακά τα κέρδη τους αξιοποιώντας της κρίση ως ευκαιρία.

Αρνητικές εξελίξεις προβλέπει η κομισιόν και στην Ευρώπη αφού σύμφωνα με την έκθεση σε αρκετές χώρες θα υπάρξει ύφεση ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα καθώς και η ανεργία.

Ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής γίνεται πλέον μονόδρομος και απαιτεί συντονισμένες δράσεις από τα συνδικάτα και την Αριστερά προκειμένου ο λαός να μην πληρώσει ακριβά για μια ακόμα φορά την καπιταλιστική κρίση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ