Ο σύγχρονος  Άγιος Βασίλης φέρνει πετρέλαια και 250 δισ €. έσοδα (του Νίκου Γεωργακάκη)

Τις τελευταίες μέρες, είχαμε συντονισμένη παρέμβαση του πρωθυπουργού και του κ Στεφάτου  Διευθύνοντα Συμβούλου ΕΔΕΥΕΠ (Εθνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας και αισιόδοξες προοπτικές.

Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε πως η  Exxon Mobil ξεκινάει άμεσα σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων στα δύο οικόπεδα «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» με στόχο όπως είπε  “να διερευνήσει αν η χώρα μας έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης”

Δηλαδή ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει ότι σήμερα δεν έχει τέτοια δυνατότητα η Ελλάδα;

Αρνείται το γεγονός της  τεράστιας  και απαράδεκτης καθυστέρησής μας στον τομέα των ερευνών;

Επίσης ο  διευθύνων σύμβουλος  ΕΔΕΥΕΠ συγκεκριμενοποιεί  τις  έρευνες της επόμενης περιόδου  αναφέροντας  πως η  Ελλάδα θα επιταχύνει το πρόγραμμα εξερεύνησης για κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Δεν μας εκπλήσσει το ενδιαφέρον και οι αισιόδοξες δηλώσεις του πρωθυπουργού, γιατί έχουμε συνηθίσει σε παρόμοιες δηλώσεις κατά το παρελθόν από πρωθυπουργούς και υπουργούς Ενέργειας (πχ Σαμαράς, Μανιάτης, σήμερα Μητσοτάκης)

Όμως πέρα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, δηλώσεις με τόνο αισιοδοξίας έκανε και ο διορισμένος επί ΝΔ Δ/νων σύμβουλος ΕΔΕΥΕΠ.

Ανέφερε συγκεκριμένα, ότι «σημειώνουμε μεγάλη πρόοδο με βάση το σχέδιο, ότι οι διεθνείς επενδυτές ανταποκρίθηκαν, ότι θα γίνουν έρευνες στο Βόρειο Ιόνιο όπως και Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Προτού όμως αφεθούμε στα αισιόδοξα σενάρια της Κυβέρνησης ας δούμε την προϊστορία των συγκεκριμένων περιοχών:

    1. ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4631 10/10/2019 Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών «Total E&P Greece B.V.», «ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V.» και «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή «Δυτικά Κρήτης», Ελλάδα.
    1. NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4628 10/10/2019 Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών «Total E&P Greece B.V.», «ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V.» και «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή «Noτιοδυτικά Κρήτης», Ελλάδα.

Οι συμβάσεις περιέχουν σαφή χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και προβλέπεται η δυνατότητα αναπροσαρμογής, όταν υφίστανται αντικειμενικοί παράγοντες καθυστέρησης.

Όνομα Έκταση Τετρ. Χλμ. Κάτοχος Ποσοστό %
ΔΥΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ 20058,4 TOTAL Αποχώρησε(2022)
EXXONMOBIL 70
ELPE 30
ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ 19868,37 TOTAL Αποχώρησε(2022)
EXXONMOBIL 70
ELPE 30

Παρατηρούμε ότι πέρασαν τρία χρόνια για ν’ αρχίσουν οι έρευνες,

Θεωρούμε ότι το τωρινό ενδιαφέρον της Κυβέρνησης είναι υποκριτικό, καθόσον στο παρελθόν έχει εκφραστεί κατά των ερευνών (Υπουργός των Εξωτερικών κ.Δένδιας) και είναι υπεύθυνη γιατί με την στάση της οδήγησε στην αποχώρηση μεγάλων Εταιρειών όπως η Total και η Repsol,όσο για την παραμονή της ExxonMobil πολλά λέγονται.

Δεν ξεχνάμε επίσης και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ που κι αυτός τάχθηκε κατά των ερευνών, δηλαδή  υπέρ μιας σκοταδιστικής προσέγγισης, να μην γνωρίσουμε τι έχουμε. Δεν μιλάμε ακόμη για εξορύξεις, που είναι  επόμενο στάδιο.

Η  κυβέρνηση, εκτιμούμε,  θέλει να δείξει πως παρά την αποχώρηση της TOTAL από τις έρευνες, αυτές θα προχωρήσoυν κανονικά.

Σε γενικές γραμμές τόσο η κυβέρνηση όσο και οι διοικούντες την ΕΔΕΥΕΠ επιδιώκουν να καλλιεργήσουν την εντύπωση πως “ …το ελληνικό φυσικό αέριο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο — όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την υποστήριξη της ευρύτερης περιοχής και της αυξανόμενης ζήτησης της Ευρώπης για ενεργειακούς πόρους σε μια κρίσιμη στιγμή για την ενεργειακή ασφάλεια”.

Με δεδομένη την τεράστια  και απαράδεκτη καθυστέρηση της Ελλάδας στο τομέα των ερευνών θεωρούμε ότι είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα. Μόνο τα λόγια χωρίς έργα δεν πείθουν..

Η κυβέρνηση δεν έχει αναφέρει ως σήμερα  κανένα  χειροπιαστό αποτέλεσμα και  γι’ αυτό θεωρούμε  ως μη αξιόπιστη την αναφορά του κ Στεφάτου  για  «Κοιτάσματα της τάξης των € 250 δισ».

Την αισιόδοξη  αναφορά κυβέρνησης και στελεχών της ΕΔΕΥΕΠ για επιτάχυνση ερευνών στο μέλλον την εισπράττουμε με δυσπιστία αναμένοντας τον σχετικό απολογισμό.

Είμαστε αρκετά δύσπιστοι γνωρίζοντας καλά πως οι έρευνες  στην Ελλάδα έχουν περάσει από χίλια κύματα ενώ και σήμερα δεν ακούσαμε κάτι συγκεκριμένο.

Μάλιστα η αναφορά του κ. Στεφάτου πως: “Μιλάμε για κάτι ανάλογο (σ.σ. με τα μεγάλα κοιτάσματα “Ζορ” και “Λεβιάθαν“ είναι ατεκμηρίωτη και επομένως ανεύθυνη

Θεωρούμε, πως η κυβέρνηση  λόγω των σημαντικών διεθνών και εσωτερικών προβλημάτων, λόγω των αδιεξόδων της, επιλέγει  να  αποπροσανατολίσει πετώντας  την μπάλα στις κερκίδες

Ο λαός δεν πρέπει να παραμυθιάζεται, αλλά έχοντας την πραγματική εικόνα που βιώνει σε καθημερινή βάση,  την αντιλαϊκή πολιτική όλων των τελευταίων κυβερνήσεων οφείλει να  αντιδράσει βάζοντας ΧΙ σε  όλους όσους τον εμπαίζουν  και  θυμούνται τα μεγάλα κοιτάσματα κάθε φορά που στριμώχνουν τα πράγματα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ