Είναι ζήτημα δημοκρατίας, λοιπόν (του Γ. Παζάλου)

Στις σημαδεμένες εκλογές για τα Υ.Σ των εκπαιδευτικών στις 5 Νοέμβρη του 2022 παίχτηκε ένα αριθμητικό και πολιτικό στοίχημα, της αποχής ή της συμμετοχής:

Αν η Κεραμέως, με όλον τον υποταγμένο κυβερνητικό και κομματικό συνδικαλισμό μαζί της, θα κατίσχυε του αγωνιστικού φρονήματος των εκπαιδευτικών που αντιστέκονται εδώ και καιρό απέναντι στην άθλια πολιτική των κυβερνώντων.

Αν η Κεραμέως με τη χρήση μεθόδων πρωτοφανούς αδιαφάνειας και νοθείας, αξιοποιώντας τη συναίνεση της πλειοψηφίας σε ΔΟΕ-ΟΛΜΕ και τους ανυπόμονους να καταλάβουν καρέκλες στα νόθα συμβούλια της ντροπής, θα κατήγαγε μια επιτέλους-νίκη, ταπεινώνοντας τη ζωντανή εκπαίδευση.

Αν η Κεραμέως κι οι πρόθυμοι συνοδοιπόροι της θα έκαναν το μεγάλο βήμα για την ακύρωση των συλλογικών διαδικασιών και την άλωση των πρωτοβάθμιων σωματείων, την ατμομηχανή της αντίστασης του εκπαιδευτικού κινήματος.

Τα 100 εκπαιδευτικά σωματεία, Σύλλογοι ΠΕ και ΕΛΜΕ που ενωμένα και συντονισμένα βρέθηκαν απέναντι σ’ αυτά τα σχέδια, θα αρκούνταν και σε ένα 51% πολιτικής αποχής πανελλαδικά, αφού θα ήταν μεγάλη νίκη και σοβαρή παρακαταθήκη για τους αγώνες της επόμενης μέρας.

Όμως, με 85% αποχή στην Αττική και με 70% σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμα και με τα δικά τους αποτελέσματα που αντί να βγουν αυτόματα στις 5:οο μμ, μαγειρεύονταν ένα μερόνυχτο στα άδυτα των Διευθύνσεων κάτω από την ένοχη σιωπή της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, η νίκη της ζωντανής εκπαίδευσης είναι τεράστια!

Η Υπουργός Παιδείας, η πιο αντιδραστική φιγούρα σε αυτό το πόστο την εποχή της μεταπολίτευσης, που μέχρι χθες έκανε πως δεν κατάλαβε ότι η οργή στους εκπαιδευτικούς για τα έργα και τις ημέρες της δεν ξεθυμαίνει, βλέπει σήμερα εφιάλτες: Οι συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες θα αποκατασταθούν. Η αντίσταση των εκπαιδευτικών απέναντι στο επιχειρηματικό σχολείο και την αξιολόγηση θα γιγαντωθεί, με τα πρωτοβάθμια σωματεία στην πρώτη γραμμή. Η ανατροπή θα έρθει μέσα από τους αγώνες μας. Στις 9 Νοέμβρη στην απεργία και στις 17 Νοέμβρη και πάλι για ψωμί-παιδεία-ελευθερία, ανεβάζουμε στροφές.

Όσο για τους φερόμενους ως εκλεγέντες του 15% ύστερα από όλα τα μαγειρέματα, τώρα που η Κεραμέως τους συνεχάρη, ας παραιτηθούν χωρίς καθυστέρηση. Οι εκπαιδευτικοί δεν τους νομιμοποιούν και δεν τους αναγνωρίζουν. Όπως λέγανε κι οι ίδιοι: Είναι ζήτημα δημοκρατίας.

▬ Γιώργος Παζάλος είναι πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «η Αθηνά».

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα ergasianet.gr