Για 30ή συνεχή φορά, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών απαίτησε το απόγευμα της Πέμπτης από τις ΗΠΑ να τερματίσουν τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που επιβλήθηκε στην Κούβα πριν από 60 και πλέον χρόνια. 185 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ υποστήριξαν το ψήφισμα που υπέβαλε η σοσιαλιστική νησιωτική δημοκρατία, η οποία έλαβε έτσι μία ψήφο περισσότερη από πέρυσι. Μόνο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ καταψήφισαν το ψήφισμα, ενώ η Ουκρανία και η Βραζιλία, η οποία θα κυβερνηθεί μέχρι το τέλος του έτους από τον ακροδεξιό πρόεδρο Jair Bolsonaro, ο οποίος καταψηφίστηκε την Κυριακή, απείχαν. Αρκετές χώρες δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Η Κολομβία, η οποία απείχε πέρυσι και μέχρι πριν από δύο μήνες θεωρούνταν ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ουάσινγκτον στη Λατινική Αμερική μαζί με τη Βραζιλία, συμμετείχε επίσης στην καταδίκη των αμερικανικών κυρώσεων. Με την αλλαγή από τον ακροδεξιό αρχηγό του κράτους Ιβάν Ντούκε στον αριστερό πρόεδρο Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντά του από τον Αύγουστο, η αμερικανική κυβέρνηση είχε χάσει την άνευ όρων υποταγή της Μπογκοτά. Όπως και πολλοί άλλοι ομιλητές στη διήμερη συζήτηση, ο εκπρόσωπος της Κολομβίας είχε ζητήσει τον τερματισμό του αποκλεισμού, καθώς και τη διαγραφή της Κούβας από τον κατάλογο των κρατών που κατηγορούνται από τις ΗΠΑ ότι χρηματοδοτούν την τρομοκρατία. Υπενθύμισε ότι η Αβάνα ήταν “το λίκνο της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2016 με τους πρώην FARC-EP, η οποία θεωρείται πλέον θετικό παράδειγμα ειρήνευσης παγκοσμίως”. Η ταξινόμηση της Κούβας από τις ΗΠΑ ως υποστηρικτή της τρομοκρατίας αγνοεί τη δέσμευση της χώρας για ειρήνη στην Κολομβία και στον κόσμο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μπογκοτά.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκεζ είχε δηλώσει στους αντιπροσώπους της Γενικής Συνέλευσης πριν από την ψηφοφορία ότι η χώρα του είχε υποστεί ζημιές άνω των 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο κατά την περίοδο από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, ποσό ρεκόρ για το επτάμηνο αυτό. “Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μας, σύμφωνα με συντηρητικά στοιχεία, θα μπορούσε να είχε αυξηθεί κατά 4,5% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χωρίς τέτοια μέτρα, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που αντιμετώπιζε η κουβανική οικονομία”, εξήγησε ο Rodríguez. Επισήμανε ότι η ζημία που προκλήθηκε από τον αποκλεισμό ανήλθε σε περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως κατά τους πρώτους 14 μήνες της διακυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν. Στη συνέχεια περιέγραψε λεπτομερώς τα προβλήματα που προκαλούν οι αμερικανικές κυρώσεις στον εφοδιασμό με τρόφιμα και ενέργεια, στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε όλους τους άλλους τομείς του πληθυσμού της Κούβας. Με τις λέξεις “Ας ζήσουμε εμείς οι Κουβανοί ειρηνικά. Ο κόσμος θα ήταν ένας καλύτερος κόσμος χωρίς τον αποκλεισμό των ΗΠΑ”, είχε καταλήξει ο Rodríguez ζητώντας την έγκριση του ψηφίσματος που υπέβαλε η Κούβα.
Αναδημοσίευση από την Αριστερή Γερμανική Εφημερίδα Junge Welt