Χιλιάδες Ισπανοί στους δρόμους για αυξήσεις στους μισθούς

Χιλιάδες Ισπανοί κατέκλυσαν χθες Πέμπτη την πλατεία Plaza Mayor της Μαδρίτης μετά από το κάλεσμα των Συνδικάτων CCOO και UGT για να απαιτήσουν αυξήσεις στους μισθούς, στην πρώτη μαζική διαμαρτυρία από την στιγμή που αυξήθηκε δραματικά το κόστος ζωής.

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία μπορεί να περιορίστηκε στο 7,3% τον Οκτώβριο από την αρχή του έτους, όμως ήταν πάνω από το 10% τους καλοκαιρινούς μήνες και σίγουρα τρέχει με μεγαλύτερα ποσοστά από επίπεδο των προηγούμενων χρόνων.

“Όταν οι τιμές καταναλωτή εκτινάσσονται στο 10% και οι μισθοί αυξάνονται μόνο κατά 1% σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι χάνουν γρήγορα την αγοραστική τους δύναμη. Φτωχαίνουμε κάθε μέρα και το χειρότερο είναι ότι υπάρχει μια μειοψηφία που γίνεται πλουσιότερη σε βάρος μας”, δήλωσε ο Tomas Perez, 52 ετών, νοσηλευτής και μέλος του συνδικάτου UGT.

Ο Unai Sordo, γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ισπανίας CCOO, δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SER ότι τα αιτήματα των εργαζομένων είναι λογικά. Τα συνδικάτα δήλωσε απαιτούν αύξησεις 4%-4,5% φέτος και 2,5%-3% τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Antonio Garamendi, επικεφαλής της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης της Ισπανίας (CEOE), απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν σε αυξήσεις μισθών σύμφωνα με τον πληθωρισμό και ανέφερε ότι οι εργοδότες προτείνουν πολύ περιορισμένες αυξήσεις.

Πηγή Reuters

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ