67 νεκροί πρόσφυγες μέσα σε δύο μέρες: η κυβέρνηση συναγωνίζεται σε ρατσισμό, διώξεις και απανθρωπιά τις πιο ακροδεξιές κυβερνήσεις της ΕΕ

Εξήντα – επτά νεκροί μέσα σε δύο μέρες είναι ο τραγικός απολογισμός της απάνθρωπης αντιπροσφυγικής πολιτικής που εφαρμόζουν από κοινού η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Σε προσφυγικό ναυάγιο στην Εύβοια, από  68 ανθρώπους που επέβαιναν σε ιστιοφόροι που βυθίστηκε διασώθηκαν μόλις οι 9, κι αυτό επειδή κατάφεραν να κολυμπήσουν μόνοι τους μέχρι την βραχονησίδα Μανδηλού. Στη Σάμο, σε ναυάγιο φουσκωτής βάρκας που διαλύθηκε, έχασαν τη ζωή τους άλλοι 8 άνθρωποι, ενώ 4 διασώθηκαν από ψαράδες. Νότια της Καλαμάτας, 300 άνθρωποι εξακολουθούν να κινδυνεύουν.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που συναγωνίζεται σε ρατσισμό, διώξεις και απανθρωπιά τις πιο ακροδεξιές κυβερνήσεις της ΕΕ, προσπαθεί να πείσει ότι οι θάνατοι αυτοί είναι τμήμα μιας «αναπόφευκτης» κανονικότητας.
Είναι ωστόσο η πολιτική του τοποτηρητή χωροφύλακα της Ευρώπης –Φρούριο, που εφαρμόστηκε και από τα δύο κόμματα που εναλλάχθηκαν στην εξουσία, η οποία προκαλεί αυτούς τους θανάτους, που ισοδυναμούν με
έμεσες δολοφονίες στο Αιγαίο και στον Έβρο.

Οι πρόσφυγες δεν είναι απειλή. Είναι τα θύματα  των πολέμων που πυροδοτήθηκαν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της Δύσης και την ακραία φτωχοποίηση του πλανήτη.  Και δεδομένου ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποτελεί ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες (κάτι που εμέσωςομολογούν και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος όταν καταγγέλλουν την κυβέρνηση Ερντογάν για εργαλειοποίηση και απάνθρωπη μεταχείριση
προσφύγων), καμία δικαιολογία δεν μπορεί να υπάρχει για τις πολιτικές βίαιης αποτροπής και επαναπροώθησης των προσφύγων που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση. Γιατί είναι ακριβώς αυτές οι πολιτικές που ενισχύουν τους
διακινητές και εξαναγκάζουν τους πρόσφυγες να επιλέγουν ολοένα και πιο επικίνδυνες διαδρομές, οι οποίες οδηγούν σε ναυάγια και σε ανθρώπινες εκατόμβες.

Να μην συνηθίσουμε την οσμή του θανάτου που τροφοδοτεί τον ρατσισμό και κατ’ επέκταση τον φασισμό.

–        Να δημιουργηθούν ασφαλείς δίοδοι διέλευσης για όλους τους πρόσφυγες προς τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες επιθυμούν να ζήσουν. Άμεση διάσωση όλων των προσφύγων που κινδυνεύουν.

–        Να καταργηθεί η επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και οι Κανονισμοί του Δουβλίνου, που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες.

–        Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πρόσφυγες, με ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία και την εργασία, με σεβασμό προς τη Συνθήκη της Γενεύης και το διεθνές προσφυγικό Δίκαιο, που αποτέλεσε κατάκτηση της αλληλεγγύης των λαών.

Το Γραφείο Τύπου 2.11.2022