Εμμονή της ΕΚΤ στην αύξηση των επιτοκίων παρά τον κίνδυνο ύφεσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ακόμη και αν έχει αυξηθεί η πιθανότητα ύφεσης της ευρωζώνης, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

«Η εντολή μας είναι η σταθερότητα των τιμών και πρέπει να το εκπληρώσουμε χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε διαθέσιμα», είπε η Λαγκάρντ στο Λετονικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Delfi, επαναλαμβάνοντας σε μεγάλο βαθμό το μήνυμα πολιτικής της περασμένης εβδομάδας. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 200 μονάδες βάσης τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις και οι αγορές θεωρούν ότι με μια σειρά κινήσεις που θα ακολουθήσουν θα οδηγήσουν τα επιτόκια καταθέσεων 1,5% κοντά στο 3% το 2023.

«Ο προορισμός είναι ξεκάθαρος και δεν είμαστε ακόμη εκεί», είπε η Λαγκάρντ χωρίς να διευκρινίσει πού μπορεί να καταλήξουν οι αυξήσεις επιτοκίων. «Θα έχουμε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον».

Η εμμονή της ΕΚΤ στο νεοφιλελεύθερο δόγμα που θεωρεί ως λύση την αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να περιοριστεί ο πληθωρισμός είναι σίγουρο ότι θα αυξήσουν περαιτέρω την ύφεση θα εκτινάξουν την ανεργία και θα επιβαρύνουν τα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις με την αύξηση του κόστους δανεισμού και θα εκτινάξει το δημόσιο χρέος.

Την ίδια ώρα οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει λυσσαλέα μάχη να μην υπάρξουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς παρά το γεγονός ότι η ακρίβεια σαρώνει τα εργατικά εισοδήματα και οι τιμές έχουν εκτιναχθεί.

Οι εξελίξεις αυτές δεν προδιαγράφουν θετικές εξελίξεις αφού η εμμονή στην πολιτική της δημοσιονομικής σταθερότητας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα μέτρα τόσο στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολύ περισσότερο στη χώρα μας που το δημόσιο χρέος βρίσκεται στα ύψη.

Πηγή Reuters