Γερμανία: Μεγάλες απεργίες ξεσπούν στον τομέα της βαριάς βιομηχανίας

Η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια και η συμπίεση των εισοδημάτων των εργαζομένων φέρνει και τις πρώτες μεγάλες απεργίες στη Γερμανία. Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο το συνδικάτο IG Metall προχώρησε σε μια μεγάλη προειδοποιητική απεργία εργαζομένων στον κλάδο της γερμανικής βαριάς βιομηχανίας.

Πρόκειται για το πανίσχυρο συνδικάτο της βιομηχανίας μετάλλου και ηλεκτρικής ενέργειας με περίπου 4 εκατομμύρια μέλη. Το συνδικάτο ζητά αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων κατά 8% για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που καλπάζει, απορρίπτοντας πρόταση της εργοδοσίας για εφάπαξ επιδόματα.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι σε γερμανικούς κολοσσούς, όπως την Thyssenkrupp και την Miele, από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και τη Ρηνανία – Παλατινάτο μέχρι το Αμβούργο και τη Βάδη –Βυρτεμβέργη, όπου επίκειται προσεχώς επίσης μεγάλες κινητοποιήσεις.

Σε κάθε περίπτωση νέες απεργίες στον βιομηχανικό κλάδο αναμένονται τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες σε όλη τη Γερμανία, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά των εργαζομένων, με ημερομηνία-σταθμό την 8η Νοεμβρίου, κατά την οποία είναι προγραμματισμένος νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία.

πηγή Deutsche Welle

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ