Η Μόσχα σταματά τις εξαγωγές Ουκρανικών σιτηρών λόγω της επίθεσης στη Σεβαστούπολη

Η Μόσχα ενημέρωσε επίσημα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την αναστολή της συμμετοχής στην πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. Η επιστολή δόθηκε από τον μόνιμο εκπρόσωπο της Ρωσίας στον οργανισμό Vasily Nebenzya.

«Στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Ρωσία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτικών πλοίων που πλέουν στο πλαίσιο των προαναφερόμενων πρωτοβουλιών. Έτσι, από σήμερα, η ρωσική πλευρά αναστέλλει την πρωτοβουλία για αόριστο χρονικό διάστημα », αναφέρει η επιστολή.

Ο Nebenzya ανέφερε ότι τα πλοία και οι υποδομές που δέχτηκαν επίθεση στη θάλασσα της Σεβαστούπολης χρησιμοποιήθηκαν για το άνοιγμα μιας ανθρωπιστικής διαδρομής για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον μόνιμο εκπρόσωπο, η επίθεση πραγματοποιήθηκε υπό την κάλυψη των διαδρόμων ασφαλείας που είχαν καθοριστεί για την υλοποίηση της λεγόμενης πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει τη Δευτέρα για την επίθεση, έγραψε στο Twitter ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολυάνσκι.

Σύμφωνα με την Μόσχα σήμερα το πρωί, πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας απέκρουσαν επίθεση που έγινε με αεροσκάφη και drones τύπου επιφανείας στα νερά του κόλπου της Σεβαστούπολης. Οι υποδομές της πόλης δεν επηρεάστηκαν. Η επίθεση διήρκεσε αρκετές ώρες, ανέφερε ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, Μιχαήλ Ραζβοζάεφ και την παρουσίασε ως την πιο μαζική από την έναρξη του πολέμου..

Με τη πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ,  Stephane Dujarric , είπε ότι ο οργανισμός βρίσκεται σε επαφή με τη Μόσχα για αυτό το θέμα. Υπογράμμισε τη σημασία όλων των μερών να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο «μια κρίσιμη ανθρωπιστική πρωτοβουλία με σαφές θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Πηγές RIA Novosti, Reuters

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ