Δ. Στρατούλης: Η ομιλία στην Συνδιάσκεψη της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς

Σύντροφοι και συντρόφισσες, Συναγωνιστές, φίλοι και φίλες

Καλώς ήρθατε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Τελικά είμαστε αρκετοί και ιδιαίτερα εσείς οι νεότεροι, που σήμερα είμαστε εδώ, παρά τις μεγάλες δυσκολίες της περιόδου και παρά τα λάθη, που οι παλιότεροι κάναμε στη διαδρομή μας, που μπορεί το σύστημα προσωρινά να μας νίκησε, αλλά δεν μας υπόταξε.

Οι αστικές δυνάμεις νόμισαν ότι ξεμπέρδεψαν με μας μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα μας. Ότι μας έχωσαν μαζί με τις ιδέες μας βαθειά στη γη, για να μη θυμίζουμε το ανεπανάληπτο ιστορικό παράδειγμα πολιτικής αντίστασης και ανυπακοής μας το καλοκαίρι του 2015. Ξέχασαν, όμως, ότι ήμασταν σπόρος, που με την πρώτη βροχή θα ξαναφυτρώναμε.

Η Π.Γ της ΛΑ.Ε προτείνει στη συνδιάσκεψη για συζήτηση και έγκριση ένα καινοτόμο, ριζοσπαστικό, ανατρεπτικό αλλά και οικονομικά και κοινωνικό βιώσιμο πρόγραμμα.

Οι προτάσεις μας αντιπαρατίθενται στις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές πολιτικές και σε κάθε εκδοχή τους προερχόμενη από το ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ. Ανακουφίζουν οικονομικά και κοινωνικά τα λαϊκά στρώματα. Απαντούν στις σημερινές πραγματικές ανάγκες και στα υπαρκτά και οξυμμένα προβλήματά τους.

Αποτελούν μέτωπα με αλληλένδετους και ενιαίους στόχους πάλης για πραγματική κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση, με στοιχεία ενός μεταβατικού προγράμματος φιλολαϊκής διεξόδου από την πολλαπλή κρίση. Μπορούν να συμβάλλουν στη συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων και στην αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών. Να αποτελέσουν αφετηρία για βαθύτερες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές στο δρόμο για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα, που αποτελεί στρατηγικό στόχο μας και τεράστιο βήμα για την κατάργηση κάθε μορφής εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Προτείνουμε ένα πρόγραμμα, που μπορεί να συμβάλλει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της Αριστεράς στη χώρα μας, που έχει δεχτεί σοβαρότατα πλήγματα, από την μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, και στην επιβεβαίωσή της ως χρήσιμης για τον εργαζόμενο λαό πολιτικής δύναμης στις παρούσες πολύ δύσκολες για την επιβίωσή του συνθήκες.

Είναι ένα πρόγραμμα, που θέλουμε να συμβάλλει ουσιαστικά στη συζήτηση για τη συγκρότηση ενός κινηματικού, πολιτικού και εκλογικού μετώπου των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ενός τέτοιου μετώπου, που θα απευθύνεται όχι μόνο για κοινές δράσεις αλλά και για πολιτική και εκλογική συνεργασία σε όλες, χωρίς εξαιρέσεις, τις δυνάμεις της Αριστεράς, που αντιστάθηκαν στα μνημόνια της λιτότητας, ώστε όλοι μαζί, διατηρώντας την πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική αυτοτέλειά μας, να αποτελέσουμε στήριγμα, αποκούμπι κι ελπίδα του λαού και της νεολαίας.

Η ΛΑΕ απορρίπτει το συστημικό θεώρημα, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και στον καπιταλισμό. Το προτεινόμενο πρόγραμμά της διαπερνιέται από τα θεμελιώδη προτάγματα της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Διαπερνιέται από ταξική μονομέρεια υπέρ των εκμεταλλευόμενων κοινωνικών τάξεων, που θα είναι οι κινητήριες δυνάμεις για την διεκδίκηση και προώθησή του και αυτές που θα επωφεληθούν από την εφαρμογή του.

Αυτό το πρόγραμμα το θέτουμε σε μία συλλογική δημοκρατική συζήτηση με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς για να συμβάλλει σε μία συμφωνία πάνω σε κοινά σημεία, ιδιαίτερα για τα οξυμμένα προβλήματα επιβίωσης του λαού αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο.

Σύντροφοι και συντρόφισσες

Οι άμεσες προτεραιότητες του προτεινόμενου προγράμματος μας είναι:

Άμεσες προτεραιότητες:

Ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας με ανώτατο πλαφόν στις τιμές, δραστική μείωση των έμμεσων φόρων και στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων με αυξήσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας και πρόνοιας και τη χορήγηση ΑΤΑ.

Σταμάτημα της λιτότητας – Αποκατάσταση εργασιακών δικαιωμάτων με κατάργηση του μνημονιακού και μεταμνημονιακού αντεργατικού νομοθετικού καθεστώτος. Μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων.

Αναβάθμιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, των συντάξεων και των πολιτικών κοινωνικής προστασίας.

Βιώσιμη ρύθμιση και διαγραφή χρεών με νέα σεισάχθεια στα υπερχρεωμένα σε τράπεζες, δημόσιο κλπ λαϊκά νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες.

Νομοθέτηση ακατάσχετου πρώτης λαϊκής κατοικίας. Κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και κατασχέσεων λαϊκών σπιτιών και περιουσιών.

Σταμάτημα αποκοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους.

Ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας για άμεση, δωρεάν, καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων σε ποιοτικές υπηρεσίες.

Στήριξη του ΕΣΥ, με αυξημένη δημόσια χρηματοδότηση, άμεσες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, ενίσχυση υποδομών και εξοπλισμού, αναβαθμισμένο σύστημα δημόσιας πρωτοβάθμιας υγείας.

Δημόσια, δωρεάν παιδεία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, που να καλλιεργεί την ουσιαστική γνώση και την κριτική αντίληψη των νέων.

Κατοχύρωση και αναβάθμιση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ξήλωμα παρακρατικών μηχανισμών, που επιτρέπουν στην κυβερνητική
ΕΥΠ να λειτουργεί ως κράτος εν κράτει. Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, Όχι αστυνομία στα πανεπιστήμια.

Προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, ενάντια στην κερδοσκοπική βουλιμία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και στις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές των κυβερνήσεων, που τα εξυπηρετούν.

Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων, με ευρεία λαϊκή συμμετοχή και απλή αναλογική για την εκλογή των οργάνων της.

Δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων με αποκέντρωση, σχεδιασμό, χρηματοδότηση. Έμφαση στη διαλογή στην πηγή και στην ανακύκλωση.

Αγώνας ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, την ακροδεξιά και το φασισμό, που ενισχύονται από τις εφαρμοζόμενες αντικοινωνικές κυβερνητικές πολιτικές.

Ενάντια στην έμφυλη βία, το σεξισμό, τις γυναικοκτονίες, που αυξάνονται, κάτω από την κυβερνητική αδιαφορία

Σύντροφοι και συντρόφισσες

Η διεκδίκηση αυτών των άμεσων στόχων πάλης θα έρθει αντιμέτωπη με την πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία των κυρίαρχων κέντρων εξουσίας. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να αναδείξουμε ότι ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι μονόδρομος. Ότι υπάρχει εναλλακτική πολιτική με επίκεντρό της την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και όχι των καπιταλιστικών κερδών.

Μεταβατικοί στόχοι αυτού του άλλου δρόμου είναι:

Το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων δικτύων και υποδομών και η ανάκτησή τους από το δημόσιο.

Η βαθειά διαγραφή του δημοσίου χρέους

Η διεκδίκηση πολιτικά, νομικά, κινηματικά των γερμανικών οφειλών.

Η εθνικοποίηση των τραπεζών.

Η κατάργηση της φορολογικής ασυλίας του μεγάλου κεφαλαίου. Η ριζική αναδιανομή πλούτου υπέρ των λαϊκών τάξεων με ένα δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα.

Ο παραγωγικός και οικολογικός μετασχηματισμός με βάρος στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση. Αγωνιζόμαστε για μία, ριζικά διαφορετική κοινωνία και οικονομία, βασισμένη στην κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία  και προστασία των εργασιακών σχέσεων και του περιβάλλοντος.

Η Πολιτιστική αναγέννηση. Η στήριξη και προώθηση του μαζικού λαϊκού αθλητισμού,

Η συγκρότηση δικαστικού συστήματος, που θα μπορεί να διασφαλίζει το δικαίωμα των πολιτών, ιδιαίτερα των οικονομικά αδύναμων, για δικαστική προστασία.

Η ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, για όλο και μεγαλύτερη πρόσδεση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Καμία συμμετοχή – καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από τη χώρα μας. Έξοδος από το ΝΑΤΟ. Αγώνας για μη επέκταση και διάλυση του.

Διεκδίκηση πολυδιάστατης φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής ενεργητικής ουδετερότητας και ανάπτυξης ισότιμων διακρατικών σχέσεων, στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος.

Αντιμετώπιση της επεκτατικής και αναθεωρητικής στρατηγικής σε βάρος της Ελλάδας από το καθεστώς Ερντογάν της Τουρκίας στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με σεβασμό των διεθνών συνθηκών, χωρίς η χώρα μας να εμπλακεί σε ένα νέο ανταγωνισμό πολεμικών εξοπλισμών.

Λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, για μια Κύπρο με ενιαία διεθνή προσωπικότητα, ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις.

Ανάπτυξη αντιπολεμικού, φιλειρηνικού κινήματος στη χώρα μας και κοινών δράσεων με τους λαούς της Τουρκίας, της Κύπρου, των άλλων Βαλκανικών χωρών ενάντια στους κοινούς δυνάστες.

Η καλά σχεδιασμένη, συντεταγμένη και προετοιμασμένη έξοδος από την ευρωζώνη, ως προϋπόθεση για να εφαρμοστούν οι μεταβατικοί προγραμματικοί στόχοι μας. Η ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ και η αποδέσμευση στην πορεία της Ελλάδας από αυτή.

Γνωρίζουμε ότι σήμερα, λόγω των ηττών του λαϊκού κινήματος και της Αριστεράς και της πολιτικής και κοινωνικής συντηρητικοποίησης με την αποδοχή της λογικής του There is no Alternative (δεν υπάρχει εναλλακτική) από δυνάμεις που αναφέρονταν στην αριστερά, οι μεταβατικοί στόχοι μας που αναφέρονται στη σύγκρουση με τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, φαίνονται πολύ δύσκολοι ή και αδύνατοι.

Χωρίς να παραιτούμαστε από αυτούς, θεωρούμε ότι κυρίαρχοι σήμερα είναι οι άμεσοι στόχοι πάλης για την επιβίωση των εργαζομένων, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων.

Πιστεύουμε όμως ότι οι μεταβατικοί στόχοι αποτελούν την μόνη απάντηση, όταν οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί (τρόικα, θεσμοί, εποπτεία, ΔΝΤ, ESM) δεν θα αποδεχθούν τις λαϊκές διεκδικήσεις και θα επιχειρήσουν να μας στραγγαλίσουν οικονομικά για να διασώσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου και την ισχύ τους.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, καλούμε σε συστράτευση όλους όσοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να διεκδικήσουμε τους άμεσους στόχους στήριξης του λαού ακόμα και αν δεν συμφωνούν στο σύνολο των μεταβατικών στόχων.

Γιατί το κύριο σήμερα είναι να ξαναποκτήσει ο λαός την πίστη του στους συλλογικούς αγώνες, να ξαναποκτήσει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, ξέροντας ότι δίπλα του αγωνίζονται οι δυνάμεις της  αριστεράς εκείνης, που δεν υπέστειλε ποτέ τη σημαία των αγώνων και των αξιών της για να κρατήσει καρέκλες εξουσίας, που δεν διασπά το κίνημα για μικροκομματικές επιδιώξεις, που προσπαθεί να αλλάξει τους αρνητικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Γιατί ο σοσιαλισμός δεν είναι ένα όραμα για το μέλλον, είναι η πυξίδα για τους αγώνες του σήμερα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Οι προτάσεις μας δεν αποτελούν κυβερνητικό πρόγραμμά μας, γιατί σήμερα δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πολιτικοί συσχετισμοί. Ούτε προτείνουμε να το εφαρμόσουν κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Προτείνονται ως διεκδικήσεις και στόχοι ενός αγωνιζόμενου λαού, ως βάση για μία πραγματική κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση απέναντι στις εφαρμοζόμενες αντικοινωνικές πολιτικές.

Τις καταθέτουμε για συζήτηση σε όλες τις Αριστερές δυνάμεις, γνωρίζοντας ότι όλες μαζί μπορούμε και πρέπει να σχεδιάσουμε ένα νέο δρόμο, που θα βγάλει την κοινωνία από τα σημερινά αδιέξοδα, στα οποία την έσπρωξαν οι αστικές δυνάμεις, και θα επιτρέψει οι δυνάμεις της εργασίας, της γνώσης και του πολιτισμού να γράψουν τη δική τους ιστορία, δικαιώνοντας τους αγώνες προηγούμενων γενεών, διδάσκοντας αγώνα και αξιοπρέπεια.

Η ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος είναι βασική προϋπόθεση για την αλλαγή συνειδήσεων και συσχετισμών υπέρ των δυνάμεων της εργασίας και της Αριστεράς, για ένα σχέδιο ανατροπής, αλλαγής και ελπίδας.

 Όμως, η ανάπτυξή του καθιστά πιο αναγκαία την ύπαρξη πολιτικού υποκειμένου με τη μορφή ευρύτατου αριστερού κινηματικού, πολιτικού και εκλογικού μετώπου, ως δύναμης συνοχής, πολιτικού προσανατολισμού και διεξόδου.

Σύντροφοι και συντρόφισσες

            Μετά τα όσα έγιναν το 2015 έχουμε ανοιχτό μέτωπο στον «κυβερνητισμό», δηλαδή στην αντίληψη για την ανάληψη από την Αριστερά μίας κυβερνητικής εξουσίας, αποκομμένης από την κοινωνία, τις ανάγκες και τα κινήματά της. Όμως, ανοιχτό μέτωπο έχουμε και σε αντιλήψεις «κινηματισμού», που υποτιμούν το πεδίο της πολιτικής και την ανάγκη της αριστερής στρατηγικής και μεταβατικού σχεδίου ανατροπής και αλλαγής. Αλλιώς η λαϊκή δυσαρέσκεια για τις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές θα διοχετεύεται είτε σε ακροδεξιές και ανορθολογικές δυνάμεις είτε σε παραλλαγές και εναλλαγές αστικών πολιτικών δυνάμεων.

Σύντροφοι και συντρόφισσες

Όπως έγραφε ο ιστορικός Ίαν Κέρσοου, «Το υποτιθέμενο προφανές μίας εποχής, δεν είναι απαραίτητα και το αναπόφευκτο. Το μέλλον είναι πάντα ανοικτό». Η ιστορία διαμορφώνεται από τη συνειδητή συλλογική δράση των ανθρώπων.

Και όπως έγραφε ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, «Ίσως εκεί που κάποιος αντιστέκεται χωρίς ελπίδα, ίσως εκεί να αρχίζει η ανθρώπινη ιστορία».

Καλή δύναμη, καλούς και νικηφόρους αγώνες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ