Διάλογο… προτείνει και ο Σόλτς απέναντι στις Τουρκικές διεκδικήσεις

Η Γερμανία όπως και οι λοιποί “εταίροι” της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. κρατάει “ουδέτερη” στάση σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου της εφημερίδας ¨ΤΑ ΝΕΑ» ο κ. Σολτς απάντησε ότι δεν συγκρίνονται οι διεκδικήσεις της Ρωσίας με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας και συνιστά (τι ωραία έκφραση) να μην γίνονται τέτοιες συγκρίσεις. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να λυθούν με διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Σε μια προσπάθεια να τηρήσει κάποιες αποστάσεις έκανε μια γενική αναφορά ότι «Δεν είναι αποδεκτό ένας εταίρος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί την κυριαρχία ενός άλλου»

Παρακάτω ολόκληρη η ερώτηση και η απάντηση.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει παρόμοιες εδαφικές διεκδικήσεις από την Τουρκία, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας. Η ένταση με την Τουρκία στο Αιγαίο οξύνεται, με ανοιχτές απειλές κατά της Ελλάδας, που θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στα ελληνικά – και συνεπώς και ευρωπαϊκά – σύνορα στο Ανατολικό Αιγαίο. Μπορεί επ’ αυτού η Ελλάδα να υπολογίζει στη στήριξη της Γερμανίας;

– Οι συνθήκες, κατά την άποψή μας, δεν μπορούν να συγκριθούν και θα συνιστούσα να αποφεύγονται τέτοιες συγκρίσεις. Ωστόσο, ένα είναι σωστό: Δεν είναι αποδεκτό ένας εταίρος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί την κυριαρχία ενός άλλου. Αυτό ισχύει και για περισσότερο ή λιγότερο συγκαλυμμένες στρατιωτικές απειλές. Οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει, ότι τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν με διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ο κοινός μας στόχος, το όραμά μας θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση ολόκληρου του οικονομικού δυναμικού της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Για το καλό όλων των χωρών. Στον βαθμό που κριθεί χρήσιμο από τους εμπλεκομένους, η Γερμανία μπορεί επ’ αυτού να συμβάλει.