Εδώ το περήφανο ΟΧΙ του ελληνικού Λαού το 2015 το έκανε ΝΑΙ θα κολλούσε στο ότι η Αριστερά στο σύνολό της – και μέσα σ’ αυτήν και ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι κάποια στιγμή – ήταν απέναντι από το ΝΑΤΟ και τον ευρωατλαντικό άξονα; Ο λόγος για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ,. Τσίπρα.
Η ομιλία του στο τέλος της κεντρικής επιτροπή του κόμματος ήταν αποκαλυπτική όσο αφορά την στάση του απέναντι στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την Φιλανδία και την Σουηδία αλλά και τους λόγους για τους οποίους υπεγράφη η συμφωνία των Πρεσπών με την Β. Μακεδονία.
Σχετικά με τους λόγους για τους οποίους υπεγράφη η συμφωνία των Πρεσπων ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Προσέξτε λοιπόν: η Συμφωνία των Πρεσπών, μη γελιόμαστε, μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο, βασίστηκε σ’ ένα πράγμα: Είχε ως προϋπόθεση, την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Το αγαπήσαμε το ΝΑΤΟ εμείς ποτέ; Όχι. Αλλά πολύ ευθέως και πολύ ρητώς και πολύ σαφώς είπαμε στους βόρειους γείτονές μας ότι «αν αυτή είναι η επιλογή σας, μετά χαράς να μπείτε»
Αλήθεια κ. Τσίπρα για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ υπεγράφη η συμφωνία των Πρεσπών; Άλλα μας λέγατε όταν αυτή ήρθε στη Βουλή και την προβάλατε ως επιτυχία θεωρώντας ότι αντιμετωπίστηκε ένα «πρόβλημα» με την γειτονική χώρα.
Όμως ο κ. Τσίπρας δεν σταμάτησε εδώ. Αναφέρθηκε αμέσως μετά στην είσοδο της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ αντιδρώντας σε προτάσεις από μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν να ζητηθεί να ασκηθεί βέτο στην ένταξή τους.
Ο κ. Τσίπρας το απέκρουσε αποφασιστικά και στην τοποθέτησή τους ήταν αποκαλυπτικός. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν μπορεί λοιπόν σήμερα, όταν έρχονται δυο χώρες οι οποίες δεν είναι χώρες που είναι στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας και ν’ αποτελούν casus belli, γιατί εκεί, για τη Γεωργία, για τη Μολδαβία, έχουμε άλλη θέση. Αλλά έρχονται δυο χώρες, ευρωπαϊκές χώρες, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σου λένε θέλουμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ, το κακό ΝΑΤΟ. Θέλουν. Ακόμα και η Αριστερά τους στηρίζει εκεί.»
Και συνεχίζει «Εμείς λοιπόν που δώσαμε τη μάχη για να μπει η Βόρεια Μακεδονία και να έχουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα βγούμε και θα πούμε όχι, η Ελλάδα πρέπει ν’ ασκήσει βέτο;».
Δεν θα σχολιάσουμε την άποψη ότι η Σουηδία και η Φιλανδία δεν είναι στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας. Λίγη ιστορία και λίγη γεωγραφία δεν βλάπτει.
Θα αναφερθούμε μόνο στην θέση του ότι στηρίζουμε την απόφαση για την είσοδο στο ΝΑΤΟ γιατί την ζητούν τα κοινοβούλια των χωρών. Αλήθεια γιατί όχι και την Γεωργία και την Μολδαβία, αν αυτοί το ζητήσουν κ. Τσίπρα; Ακόμη ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξη της Ουκρανίας;
Όσοι ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα μιλούν για την Νατοϊκή «Αριστερά» και για το «ξέπλυμα» του ιμπεριαλιστικού οργανισμού που έχει μακελέψει τους λαούς δεν μπορούσαν να φανταστούν πιο καλή επιβεβαίωση σε αυτόν τον χαρακτηρισμό από την ομιλία του κ. Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.
Η στάση αυτή δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί ούτε με επικοινωνιακά τρυκ χαρακτηρίζοντας το ΝΑΤΟ ως κακό ούτε με την προσπάθεια να διαχωρίσει τις χώρες που επιδιώκουν την είσοδο στο ΝΑΤΟ.
Αλλά όπως είναι γνωστό τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό του έχουν διαλέξει στρατόπεδο.