Βρετανία: Χιλιάδες νοσηλευτές λόγω χαμηλών μισθών αποχωρούν από το συνταξιοδοτικό ταμείο

Χιλιάδες νοσηλευτές αποχωρούν από το συνταξιοδοτικό ταμείο του NHS επειδή δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά τις εισφορές, δήλωσε σήμερα το συνδικάτο τους.

Το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτών (RCN), το οποίο διεξάγει ψηφοφορία ανάμεσα σε περισσότερα από 300.000 μέλη του για την πραγματοποίηση απεργίας του σχετικά με τους μισθούς, δήλωσε ότι ο αριθμός των νοσηλευτών που αποχωρούν από το συνταξιοδοτικό σύστημα έχει διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο.

Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους 66.167 υπάλληλοι του NHS στην Αγγλία και την Ουαλία αποχώρησαν από το συνταξιοδοτικό ταμείο, ανέφερε το RCN.

Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των υπαλλήλων που αποχώρησαν την ίδια περίοδο πέρυσι – 30.270. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 4.000 νοσηλευτές, ενώ τους τελευταίους 12 μήνες σχεδόν 12.000 νοσηλευτές εγκατέλειψαν το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Τα στοιχεία προέρχονται από την Αρχή Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του NHS, αλλά η RCN λέει ότι ο αριθμός αυτός είναι “μόνο η κορυφή του παγόβουνου” και ότι είναι πιθανό ένας μεγαλύτερος αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού να έχει επιλέξει την έξοδο.

Ο γενικός γραμματέας και διευθύνων σύμβουλος του RCN, Pat Cullen, ανέφερε ότι είναι μια θλιβερή μέρα αφού οι άνθρωποι που φροντίζουν αυτή τους πολίτες αυτής της χώρας από την κούνια μέχρι τον τάφο δεν κερδίζουν αρκετά για να εξασφαλίσουν το μέλλον τους.

Σύμφωνα με τον Pat Cullen ορισμένοι νοσηλευτές αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τράπεζες τροφίμων για να τα βγάλουν πέρα. Πολλοί εγκαταλείπουν το επάγγελμα, υπάρχει πρόβλημα με την στελέχωση των μονάδων υγείας με νοσηλευτικό προσωπικό και τελικά αυτοί που την πληρώνουν είναι οι ασθενείς που δεν λαμβάνουν τις αναγκαίες υπηρεσίες

Ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί η φυγή του προσωπικού και η υποστελέχωση των μονάδων υγείας αύξηση των αμοιβών. Όμως αυτό το αίτημα δεν βρίσκει ευήκοα ώτα στην Κυβέρνηση γεγονός που οδηγεί το συνδικάτο να προτείνει την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων.

Το RCN έχει καλέσει τα μέλη του να αποφασίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις για τους μισθούς για πρώτη φορά στην 106χρονη ιστορία του συνδικάτου.

Το θέμα αναδεικνύει δύο πλευρές. Η πρώτη τη λιτότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην Αγγλία. Η δεύτερη η τύχη που επιφυλάσσεται στους εργαζόμενους που για οποιονδήποτε λόγο μειώνεται το εισόδημά τους και αναγκάζονται να διακόψουν τη συμμετοχή τους επαγγελματικά ταμεία. Το παράδειγμα των Άγγλων νοσηλευτών δείχνει την αναγκαιότητα του ισχυρού δημόσιου και καθολικού ασφαλιστικού συστήματος.

Με πληροφορίες από την Morning Star

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ