Νέα επικοινωνιακή καταιγίδα για αυξήσεις στις συντάξεις

Μετά τον ορυμαγδό των ανακοινώσεων που έχουν ακολουθήσει την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ σήμερα το Υπουργείο Εργασίας επανέρχεται με δελτίο υπό τύπου ερωταπαντήσεων για τις συντάξεις.

Το Υπουργείο υποστηρίζει ότι πάνω από το 80% των συνταξιούχων θα καρπωθεί όλο το ύψος της αύξησης και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων θα υπολείπεται μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα της συνολικής αύξησης.

Το Υπουργείο ψεύδεται καθώς η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική γιατί το ύψος της προσωπικής διαφοράς εκμηδενίζει την αύξηση στη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων και είναι πολλοί αυτοί που έχουν προσωπική διαφορά πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν που υποστηρίζει το Υπουργείο.

Το Υπουργείο υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις θα ισχύσουν από 1/2/23. Αποκρύπτει όμως ότι οι παράγοντες που καθορίζουν το ύψος των αυξήσεων (ΑΕΠ και πληθωρισμός 2021) οριστικοποιούνται γύρω στο Μάρτιο και κατά συνέπεια οι αυξήσεις θα δοθούν τον Απρίλιο. Πολύ βολικό γιατί τότε και λίγο πριν τις εκλογές θα υπάρξει άλλη μια επικοινωνιακή καταιγίδα.

Το Υπουργείο μας ενημερώνει ότι το ύψος των αυξήσεων θα αφορά και την εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη. Εδώ ισχύουν τα ίδια που περιγράψαμε παραπάνω για την προσωπική διαφορά.

Το Υπουργείο μιλάει για αύξηση των συντάξεων λόγω της κατάργησης της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης. Εμείς θυμίζουμε ότι αυτή αφ’ ενός είναι ρύθμιση φορολογική και αφ’ ετέρου με βάση τις τότε εξαγγελίες θα έπρεπε να έχει καταργηθεί εδώ και δέκα χρόνια. Εκτός αυτού με το μέτρο αυτό  δεν ωφελούνται καθόλου οι συντάξεις κάτω των 1.000 € που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων.

Το Υπουργείο θεωρεί κοινωνική πολιτική το επίδομα των 250 € για όσους οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν σπρώξει στη φτώχεια και στο κοινωνικό περιθώριο, τους έχουν καταστήσει ανέργους ή τους έχουν καταργήσει εδώ και δέκα χρόνια τα δώρα Χριστουγέννων Πάσχα και του επιδόματος κανονικής άδειας.

Τέλος μας ενημερώνει ότι οι αυξήσεις θα επηρεάσουν προς τα πάνω και το ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις που σήμερα είναι 4.608 €. Η κατηγορία αυτή είναι η κατηγορία που θα δει όλο το ύψος των αυξήσεων (εθνική και ανταποδοτική) καθώς και μεγάλη φορολογική ελάφρυνση από την κατάργηση της εισφορά αλληλεγγύης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ