Βρετανία: Νομοσχέδιο για να σπάσουν τις απεργίες στα μέσα μεταφοράς

Τα σχέδια της κυβέρνησης για την καθιέρωση ελάχιστου επιπέδου υπηρεσιών στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τη διάρκεια απεργιών αποτελούν “αυταρχική επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων”, προειδοποίησαν σήμερα τα συνδικάτα.

Tα συνδικάτα των μεταφορών τόνισαν ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις απεργίες στις μεταφορές (ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών), το οποίο εισήχθη προχθές στη Βουλή των Κοινοτήτων, θα “επιστρατεύει τους εργαζόμενους για να σπάνε τις δικές τους απεργίες”, αναγκάζοντας πολλούς να εργαστούν κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, τόνισαν.

Η νομοθεσία, η οποία έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων και για την οποία οι υπουργοί δήλωσαν ότι μπορεί να τεθεί σε ισχύ σε όλα τα λεωφορεία και τα τρένα το επόμενο έτος, θα μπορούσε να χτυπήσει  την απεργιακή εργατική δράση στις δημόσιες μεταφορές.

Τα  δρακόντεια μέτρα έρχονται μετά από μια σειρά 24ωρων εθνικών απεργιών στους σιδηροδρόμους από τα συνδικάτα RMT και TSSA τους τελευταίους μήνες, καθώς οι εργαζόμενοι αγωνίζονται κατά των πολυετών περικοπών των πραγματικών μισθών και των νέων σχεδίων για την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας κρίσιμων για την ασφάλεια στο Network Rail και σε αρκετές εταιρείες εκμετάλλευσης τρένων.

Η απεργία του συνδικάτου των μηχανοδηγών Aslef έχει επίσης πλήξει πολλές σιδηροδρομικές εταιρείες από τον Ιούλιο, με τα συνδικάτα να κατηγορούν την Downing Street ότι εμποδίζει τους εργοδότες  να διαπραγματευτούν μια συμφωνία με τους εργαζόμενους.

Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο στοχεύει επίσης να υποχρεώσει τα συνδικάτα σε οικονομικές αποζημιώσεις εάν δεν παρασχεθούν οι ελάχιστες υπηρεσίες και να αφαιρέσει από τους εργαζόμενους το δικαίωμα της αυτόματης προστασίας από αθέμιτες απολύσεις, είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η Βρετανία “σε κίνηση και ανάπτυξη”, υποστήριξε η απερχόμενη πρωθυπουργός Liz Truss.

Όμως ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου RMT Mick Lynch κάλεσε το εργατικό κίνημα να αντισταθεί στην βάρβαρη επίθεση.

Ο ίδιος δήλωσε: ” Δεν θα δεχτούμε άδικους αντι-συνδικαλιστικούς νόμους και καλώ όλους τους εργαζόμενους στη Βρετανία να προβάλουν την πιο σθεναρή πολιτική αντίσταση, σύμφωνα με τις περήφανες παραδόσεις των χαρτογράφων και των σουφραζέτες”.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου TSSA Manuel Cortes υποστήριξε την ανάγκη αγωνιστικής συσπείρωσης λέγοντας “Θα πολεμήσουμε με νύχια και με δόντια κάθε προσπάθεια που εμποδίζει τα μέλη μας να ασκήσουν τα εργατικά δικαιώματά τους”.

Η επικεφαλής του συνομοσπονδίας TUC Frances O’Grady κατηγόρησε στις ρυθμίσεις ως “άδικες, ανεφάρμοστες και ασύμβατες με τις διεθνείς μας δεσμεύσεις”, λέγοντας: “Τα συνδικάτα θα αντιταχθούν σε αυτές σε κάθε τους βήμα”.

 Η Sharon Graham, γενική γραμματέας του συνδικάτου Unite, δήλωσε “Πρόκειται για άλλη μια προβλέψιμη επίθεση στα συνδικάτα από μια αποτυχημένη κυβέρνηση που περιμένει από τη χώρα να δεχτεί μείωση μισθών. Το Unite είναι προετοιμασμένο για όλα τα ενδεχόμενα – θα υπερασπιστούμε τους εργαζόμενους”.

πηγή Morning Star

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ