Σχόλιο ΛΑΕ για Μουντιάλ 2030: Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ελλάδα

 

Σχόλιο ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ -ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Μουντιάλ 2030: Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ελλάδα

Ελλάδα, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία: κοινή υποψηφιότητα για Μουντιάλ 2030. Τι υποκρύπτουν τα σχέδια των “υπερασπιστών της δημοκρατίας”

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπροέδρου του ΠΣΑΤ σε διεθνές συνέδριο στην Ολυμπία, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει υποψηφιότητα για την διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2030, από κοινού με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία.

Τα σχέδια αυτά αναδεικνύουν το μέγεθος της υποκρισίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη όταν τοποθετείται εαυτόν μαζί με τις υπόλοιπες Ευρω-ΝΑΤΟϊκες κυβερνήσεις στην “σωστή πλευρά της ιστορίας”.

Λίγους μήνες πριν την έναρξη του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και με τις αντιδράσεις απέναντι στην διοργάνωση από μια αυταρχική απόλυτη μοναρχία να φουντώνουν, η κυβέρνηση βιάζεται να πιάσει στασίδι σε επιχειρηματικά πλάνα με έτερα αυταρχικά και αντιδημοκρατικά καθεστώτα.

Οι εκατοντάδες νεκροί στα εργοτάξια των γηπέδων του Κατάρ, το ξέπλυμα της μοναρχίας του Κόλπου μέσω του δημοφιλέστερου αθλήματος στον κόσμο, καθώς και η εισροή τεράστιων εσόδων από χορηγίες αναδεικνύουν ότι έχουμε μπει για τα καλά σε μια περίοδο όπου ο αθλητισμός καθίσταται κάτι περισσότερο από εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Από το Μουντιάλ της Χούντας του Βιντελα στην Αργεντινή το 1978, μέχρι τον αποκλεισμό ρωσικών σωματείων και της ρωσικής εθνικής ομάδας από το σύνολο σχεδόν των διεθνών οργανώσεων έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Τα γήπεδα μετατρέπονται σε ένα ακόμα πεδίο των διεργασιών διαμόρφωσης μπλοκ και συμμαχιών στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την ρωσική εισβολή και την για πρώτη φορά αμφισβήτησης της, μετά το ’90, Αμερικάνικης μονοπολικής στιγμής.

Για το καθεστώς των Σαούντ δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά καθώς είναι γνωστή η βαθιά αυταρχική του φύση και ο οπισθοδρομικός του χαρακτήρας: μια απόλυτη μοναρχία που ο μόνος λόγος ύπαρξης της είναι η διασφάλιση της απρόσκοπτης ροής υδρογονανθράκων προς την Δύση και η ανακύκλωση των Αμερικανικών δολλαρίων, βασισμένη στις πιο σκοταδιστικές αναγνώσεις της μιας από τις τρείς μονοθεϊστικές θρησκείες, χορηγός του τζιχαντισμου και μακρύ χέρι του Ιμπεριαλισμού στον Κόλπο, ματωνοντας εδώ και μια δεκαετία την Υεμένη. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει διστάσει ακόμα και να στείλει συστοιχία Patriot για την υπεράσπιση των διυλιστηρίων της μοναρχίας, σε μια περίοδο που ακόμα και οι ΗΠΑ, λόγω των εγχώριων πιέσεων, δυσκολεύονταν να δικαιολογήσουν την συνεργασία με το καθεστώς που απήγαγε τον δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι και τον τεμάχισε μέσα στο κτήριο της Σαουδικής Πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη.

Η δικτατορία του Σίσι φαίνεται ότι αναδύεται σε στρατηγικό σύμμαχο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τις σχέσεις να εμβαθύνουν εδώ και καιρό, ήδη από τις κυβερνήσεις Σαμαρά και Τσίπρα. Το δικτατορικό αυτό καθεστώς τσάκισε τις λαϊκές διεκδικήσεις που αναδύθηκαν στην Αίγυπτο την περίοδο της Αραβικής Άνοιξης, εγκαθίδρυσε την κυριαρχία του με στρατιωτικό πραξικόπημα απέναντι στην εκλεγμένη κυβέρνηση Μόρσι και οδήγησε στον θάνατο και στις φυλακές χιλιάδες μέλη του κόμματος των αδελφών Μουσουλμάνων, αγωνιστές και αγωνίστριες του εργατικού κινήματος, του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και μέλη κομμάτων και οργανώσεων της αριστεράς. Ανέπτυξε αγαστή συνεργασία με το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ και συμπράττει ακόμα και σήμερα στον απάνθρωπο αποκλεισμό της Γάζας, ανοιγοκλείνοντας κατά το δοκούν το πέρασμα της Ράφα.

Με αυτά τα καθεστώτα θέλει να συνεργαστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την ίδια ώρα που στέλνει όπλα στην Ουκρανία για τον αγώνα της υπεράσπισης της “ελευθερίας και της δημοκρατίας απέναντι στον αυταρχισμό”, συμπράττοντας με την ακραιφνώς ΝΑΤΟϊκό καθεστώς Ζελένσκι και τα ναζιστικά στηρίγματα του.

Όμως ο ελληνικός λαός ξέρει καλά ότι αυτές οι επιχειρήσεις δημοσίων σχέσεων, πέραν του μεγαλοϊδεατισμού για τον διεθνή ρόλο της χώρας στην περιοχή, καταλήγουν να φορτώνουν χρέη στις πλάτες μας, για τις μπίζνες της ντόπιας ολιγαρχίας. Πώς μπορεί να ξεχαστεί το “μεγάλο πάρτι” των Ολυμπιακών Αγώνων της “Ισχυρής Ελλάδας” του 2004?

Οι αντιδράσεις απέναντι στα σχέδια για το Μουντιάλ του 2030 οφείλουν να αναπτυχθούν έγκαιρα και να έχουν μαζικό χαρακτήρα.

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να αποδεχθεί να γίνει συνένοχος στον πλυντήριο απάνθρωπων καθεστώτων που αποτελούν το μακρύ χέρι του Αμερικανικού Ιμπεριαλισμού στην περιοχή, ούτε και να αφήσει να επαναληφθεί η ρεμούλα των Ολυμπιακών Αγώνων στην πλάτη του.

Η Λαϊκή Ενότητα θα λάβει άμεσα πρωτοβουλίες για το ζήτημα απευθυνόμενη σε κόμματα και μαζικούς φορείς που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα του ζητήματος, αλλά και σε συλλογικότητες και φίλους του αθλήματος που δεν θέλουν η αγάπη τους να μετατρέπεται σε εργαλείο για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τις σχέσεις της με τους εχθρούς των λαών της περιοχής.

Σε αυτήν την προσπάθεια οι ενώσεις των αθλητών, τα ερασιτεχνικά σωματεία και οι ενώσεις τους, αλλά και οι φίλαθλοι οφείλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο!

Το Γραφείο Τύπου 21.10.2022