Υλική αλληλεγγύη στην Κούβα που χτυπήθηκε από τον Τυφώνα Ίαν

Εδώ και 63 χρόνια η Κούβα υποβάλλεται σε έναν αμείλικτο οικονομικό πόλεμο, που ακούει στο όνομα ‘οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός,’ από την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, τις ΗΠΑ.

Η βάναυση αυτή πολιτική που εφαρμόζουν δεκατρείς διαδοχικές κυβερνήσεις στην Ουάσιγκτον έχει στόχο να τσακίσει το πνεύμα αντίστασης και δημιουργίας του κουβανικού λαού που για πάνω από έξι δεκαετίας ακολουθεί και υπερασπίζεται τον δικό του σοσιαλιστικό δρόμο ανεξαρτησίας, αλληλεγγύης, ανάπτυξης και διεθνισμού.

Το πέρασμα του τυφώνα ‘Ιαν στο νησί φωτίζει άπλετα τα αθροιστικά αποτελέσματα αυτής της πολύπλευρης, ιμπεριαλιστικής πολιορκίας.

Ο τυφώνας που χτύπησε τις επαρχίες Πινάρ ντελ Ρίο και Αρτεμίσα, κατέστρεψε χιλιάδες κατοικίες, και εκτενείς καλλιέργειες, διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα για πάνω από 24 ώρες κ.ά. Οι καταστροφές αυτές έρχονται λίγο μετά την πυρκαγιά στο Ματάνσας που κατέστρεψε βασικές δεξαμενές πετρελαίου με σημαντικά αποθέματα καυσίμων τον Αύγουστο.

Η συλλογική πολιτική προστασία της Κούβας, οι μαζικές οργανώσεις και η κυβέρνηση κινητοποιήθηκαν αμέσως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και του περιβάλλοντος. Σημαντική υπήρξε και η προσφορά υλικοτεχνικής βοήθειας από τη Βενεζουέλα και το Μεξικό.

Η αντιμετώπιση, όμως, τέτοιων καταστροφών και η ανοικοδόμηση που πρέπει να ακολουθήσει καθηλώνεται όσο ποτέ άλλοτε από το ‘εμπάργκο’: Οι Κουβανοί αντιμετωπίζουν οξείες ελλείψεις σε φαρμακευτικό υλικό, οικοδομικά υλικά και καύσιμα. Αυτό σε ένα περιβάλλον όπου ούτως ή άλλως οι τιμές των αγαθών στις διεθνείς αγορές έχουν εκτιναχθεί.

Ως αποτέλεσμα του τιμωριτικού αποκλεισμού, μια φυσική καταστροφή έχει ανυπολόγιστες κοινωνικές επιπτώσεις, «Made in USA».

Γίνεται διαρκώς πιο σημαντικό να βροντοφωνάξουμε την αντίθεσή μας σε μια πολιτική που έχει στόχο, σύμφωνα με το ΥπΕξ των ΗΠΑ όταν την καθιέρωνε: «Εφόσον οι Κουβανοί στην πλειοψηφία τους» στηρίζουν την επανάσταση «να στερήσει χρήμα και πόρους προς την Κούβα, […] να φέρει πείνα, απόγνωση, και τη ανατροπή της κυβέρνησης».

Στο πλαίσιο της καμπάνιας κατά του αποκλεισμού διεθνώς και της ευρωπαϊκής καμπάνιας #UnblockCuba, εντάσσεται η φετινή εκστρατεία υλικής αλληλεγγύης προς την Κούβα, που λήγει την 1η Γενάρη 2023, 64η επέτειο της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» σας ενθαρρύνει να συμμετάσχετε με όποιον τρόπο μπορείτε, ως άτομα ή συλλογικότητες.

Εδώ θα βρείτε το σχετικό κάλεσμα του ICAP (Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών) και πληροφορίες για την αποστολή χρημάτων μέσω του οργανισμού αλληλεγγύης MediCuba.

Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» – Αλληλεγγύη με την Κούβα