Βρετανία: Στη Βουλή προωθούνται δρακόντεια μέτρα κατά των διαμαρτυριών

Οι ακτιβιστές για τις πολιτικές ελευθερίες καλούν τους βουλευτές να απορρίψουν τους “πρωτοφανείς και δρακόντειους” νόμους κατά των διαδηλώσεων που πρόκειται να επιστρέψουν αύριο στο Κοινοβούλιο.

Το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Τάξη, το οποίο εισέρχεται στο επόμενο στάδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη, θα προβλέπει φυλάκιση έως και έξι μήνες για διαδηλωτές όταν «κλειδώνονται» μαζί με άλλους ανθρώπους ή σε   αντικείμενα  και κτίρια, καθώς και νέα ποινικά αδικήματα για την παρέμβαση σε “εθνικές υποδομές”, όπως τα διυλιστήρια πετρελαίου.

Με το νέο νομοσχέδιο οι διαδηλωτές θα μπορούν επίσης να χτυπηθούν με διαταγές που εκδίδονται στα πλαίσια των ρυθμίσεων «πρόληψης λόγω σοβαρών διαταραχών» (SDPO) και να υπόκεινται σε περαιτέρω έλεγχο και έρευνα.

Την Κυριακή, η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν ανακοίνωσε διεύρυνση των εξουσιών της κυβέρνησης, τις οποίες ελπίζει να εισάγει στο νομοσχέδιο για να πατάξει τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι ακτιβιστές για το κλίμα, ιδίως αυτές που χρησιμοποιούν οι οργανώσεις Just Stop Oil και Extinction Rebellion.

Αυτό θα δώσει στους υπουργούς την εξουσία να ζητούν ασφαλιστικά μέτρα για το “δημόσιο συμφέρον”, όταν οι διαμαρτυρίες προκαλούν ή απειλούν “σοβαρή αναστάτωση ή σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στη δημόσια ασφάλεια”.

Η κίνηση αυτή έχει επικριθεί από ακτιβιστές του κλίματος και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο υπεύθυνος πολιτικής και εκστρατειών της Liberty, Jun Pang, δήλωσε: “Τα εκτεταμένα αστικά ασφαλιστικά μέτρα χρησιμοποιούνται ήδη με αυξανόμενη και ανησυχητική συχνότητα για την καταστολή των ακτιβιστικών δράσεων που γίνονται αιφνιδιαστικά και άμεσα, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της διαμαρτυρίας.

“Ανησυχούμε ότι αυτές οι ρυθμίσεις θολώνουν ακόμα περισσότερο τα όρια μεταξύ του αστικού και του ποινικού δικαίου, δίνοντας ουσιαστικά στην κυβέρνηση νέες εξουσίες ώστε να παρεμβαίνει στις διαδηλώσεις και να ποινικοποιεί όσους συμμετέχουν σε αυτές.

“Επιτρέπουν ουσιαστικά στην κυβέρνηση να δημιουργεί αδικήματα για τη δημόσια τάξη όπως και όποτε θέλει, τα οποία μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων ή τη φυλάκιση ανθρώπων”.

Οι βουλευτές ελπίζουν να καταφέρουν μια σειρά πλήγματα στην προτεινόμενη νομοθεσία την Τρίτη με μια σειρά τροπολογίες με στόχο να καταργήσουν τα σχέδια για την έκδοση εντολών για την απαγόρευσης διαδηλώσεων, τη δημιουργία ενός νέου αδικήματος για τα «κλειδώματα ανθρώπων, κτιρίων και αντικειμένων» και την επέκταση των νέων εξουσιών για περαιτέρω έλεγχο και έρευνα των διαδηλωτών.

Πριν από τη συζήτηση, η Liberty κάλεσε τους βουλευτές να απορρίψουν την προτεινόμενη νομοθεσία, προειδοποιώντας ότι τα μέτρα κινδυνεύουν να δημιουργήσουν ένα “εχθρικό περιβάλλον για τους ανθρώπους που υπερασπίζονται αυτά που πιστεύουν”.

Οι SDPOs (εντολή πρόληψης σοβαρών διαταραχών) έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία με το Liberty να περιγράφει τις νέες εξουσίες που εκχωρούνται στην κυβέρνηση ως “πρωτοφανείς και δρακόντειες”.

Οι εντολές μπορούν να επιβληθούν σε άτομα που έχουν λάβει μέρος σε δύο ή περισσότερες διαμαρτυρίες μέσα σε μια πενταετία και θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περιορισμούς σχετικά με ποιους μπορούν να μιλήσουν, στη χρήση του διαδικτύου και να απαιτήσουν την τοποθέτηση συσκευή εντοπισμού με GPS (βραχιολάκι).

Η κ. Πανγκ προειδοποίησε ότι οι εξουσίες αυτές θα “επεκτείνουν δραστικά την παρακολούθηση, την ποινικοποίηση και την τιμωρία των διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν απλώς συμμετάσχει σε δύο διαδηλώσεις τα τελευταία πέντε χρόνια και δεν έχουν ποτέ καταδικαστεί “.

Η εισαγωγή  του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο έρχεται την ώρα που υποστηρικτές του Just Stop Oil ανέβηκαν στην κορυφή της γέφυρας Queen Elizabeth II το πρωί της Δευτέρας, αναγκάζοντας την αστυνομία να κλείσει τη γέφυρα.

πηγή Morning Star

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ