Γερμανία: Κίνδυνος λουκέτου σε νοσοκομεία εξαιτίας των υψηλών τιμών της ενέργειας

Νοσοκομεία και κλινικές στη Γερμανία διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο χρεοκοπίας και κλεισίματος εξαιτίας της αύξησης στις τιμές της ενέργειας, προειδοποίησε χθες Κυριακή ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ.

«Αν δεν αντιδράσουμε γρήγορα και στ’ αλήθεια δραστικά, θα υπάρξουν κλεισίματα» δομών υγείας, τόνισε ο κ. Λάουτερμπαχ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ο υπουργός υγείας, διευκρίνισε πως προγραμματίζει να πραγματοποιήσει συνομιλίες για τη χορήγηση περισσότερης ομοσπονδιακής οικονομικής βοήθειας σε νοσοκομεία και κλινικές με τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ αύριο Τρίτη. Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να αποκαλύψει τα ποσά πριν γίνουν οι συζητήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ομοσπονδία των Νοσοκομείων της Γερμανίας κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει δράση άμεσα για να αποτρέψει τον κίνδυνο κλεισίματος νοσοκομείων, τονίζοντας πως ο κλάδος αντιμετωπίζει κενό στη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών του σε υλικό και ενέργεια που θα φθάσει περί τα 15 δισεκ. ευρώ το 2022 και το 2023.

Αν και αμφισβήτησε τον αριθμό αυτό, ο κ. Λάουτερμπαχ συμφώνησε ότι «τα νοσοκομεία θα αντιμετωπίσουν πολύ δραστικό πρόβλημα ρευστότητας τους αμέσως προσεχείς μήνες».

Στη Γερμανία των 83 και πλέον εκατ. κατοίκων λειτουργούν 1.900 νοσοκομεία με συνολική ονομαστική χωρητικότητα 490.000 κλινών.

Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει έντονα τον κίνδυνο να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας των ελλείψεων στον τομέα της ενέργειας και οι πολίτες της να βιώσουν δύσκολες καταστάσεις στο χειμώνα η κυβέρνηση της Γερμανίας αγκιστρώνεται ακόμα περισσότερο στο άρμα των ΗΠΑ τροφοδοτώντας τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Φαίνεται λοιπόν ότι εξαιτίας αυτής της στάσης το «μάρμαρο» δεν θα το πληρώσουν μόνο οι πολίτες με την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια αλλά και το σύστημα υγείας της Γερμανίας.

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ