Ανύπαρκτο κράτος, Ανοχύρωτες πόλεις, Απροστάτευτοι πολίτες

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, για τα οποία είχε προειδοποιήσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τριάντα ώρες νωρίτερα και με μεγάλη ακρίβεια για τις περιοχές που δέχθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, είχαν αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων και την καταστροφή σπιτιών, καταστημάτων, οδικού δικτύου υποδομών, αυτοκινήτων στην Κρήτη.

Για άλλη μια φορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα ανέδειξαν τη γύμνια και την προχειρότητα με την οποία λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός. Για άλλη μια φορά ο κρατικός μηχανισμός δήλωνε ότι είναι σε ετοιμότητα, αλλά η αντιπλημμυρική θωράκιση και σχεδιασμός, αποδείχθηκε ανύπαρκτος. Ο δε βαθμός της ετοιμότητας του κράτους και της πολιτικής προστασίας ήταν τόσος, όσος να μην στείλουν στην περιφέρεια Ηρακλείου ούτε τα προειδοποιητικά μηνύματα του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, που έστειλαν αργότερα στο Λασίθι. Η έγκαιρη προειδοποίηση του 112 δεν θα είχε αποτρέψει τη βιβλική καταστροφή, πιθανόν όμως να είχε συμβάλει στη σωτηρία των δύο συνανθρώπων μας που χάθηκαν άδικα και να μην είχε βάλει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών άλλων.

Οι χιονοπτώσεις, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, απομυθοποίησαν το επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης για τη δήθεν αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας. Αποδείχτηκε ότι ο σχεδιασμός της είναι ανύπαρκτος και οι παρεμβάσεις της σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης, μηδενικές. Αξιοποίησε τις καταστροφές για να εξαγγείλει 1,7 δις € για την πολιτική προστασία και το ερώτημα είναι πού πήγαν και πώς αξιοποιήθηκαν αυτά τα λεφτά.

Μόνιμη επωδός των καταστροφών που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η κλιματική αλλαγή. Όλες όμως οι κυβερνήσεις και ιδιαίτερα η σημερινή, από τη μία με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές τους και τη στήριξη της αδηφάγου καπιταλιστικής ανάπτυξης και του κέρδους, συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και κρίση και από την άλλη αρκούνται σε διαπιστώσεις τις οποίες κάνουν εδώ και πολλά χρόνια.

Τα εργαλεία ακριβούς πρόγνωσης και έγκαιρης προειδοποίησης, από ότι φαίνεται, παραμένουν αναξιοποίητα στα χέρια της κυβέρνησης, όπως παραμένει αναξιοποίητη και η επιστημονική και τεχνολογική γνώση για τις απαραίτητες αντιπλημμυρικές και άλλες παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν για τη μείωση της επικινδυνότητας και των συνεπειών έντονων και ακραίων φαινομένων όπως στην Κρήτη.

Η κυβέρνηση είναι στοχοπροσηλωμένη στην αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων, βάζοντας στην άκρη την πολιτική προστασία, την ανάγκη ενίσχυσης των εμπλεκόμενων φορέων και την θωράκιση των πόλεων με τα κατάλληλα έργα και υποδομές.

Πόσες ανθρώπινες ζωές πρέπει να χαθούν ακόμα, πόσες πλημμύρες και καταστροφές πρέπει να γίνουν, πόσα δάση πρέπει να καούν, για να βάλουμε φραγμό στην καπιταλιστική τους ανάπτυξη που υποθηκεύει το μέλλον του πλανήτη και τις ζωές μας;