Τουρκία: 28 νεκροί σε ανθρακωρυχείο – Δεκάδες τραυματίες και εγκλωβισμένοι

Σε 28 ανήλθαν οι νεκροί, ενώ οι τραυματίες παραμένουν 28, από την έκρηξη που σημειώθηκε χθες, Παρασκευή, σε ανθρακωρυχείο της βορειοδυτικής Τουρκίας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι τουρκικές αρχές, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες για να απεγκλωβίσουν δεκάδες εργάτες που παραμένουν παγιδευμένοι στις στοές του ορυχείου. Τον τόπο του δυστυχήματος αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Αυτό που επιθυμούμε είναι να μην είναι μεγαλύτερες οι απώλειες ανθρώπινων ζωών και να σωθούν οι ανθρακωρύχοι μας”, αναφέρει σε μήνυμα που ανήρτησε χθες το βράδυ στο Twitter ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η έκρηξη που σημειώθηκε χθες στις 18:15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) σε ανθρακωρυχείο της πόλης Αμάσρα, που βρίσκεται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 28 ανθρώπους, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανήρτησε στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, ο οποίος διευκρίνισε ότι 11 άνθρωποι που απεγκλωβίστηκαν από τις στοές του ορυχείου έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο.

Οι ομάδες διάσωσης αγωνίζονται να σώσουν δεκάδες ανθρακωρύχους που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι σε στοές του ορυχείου που βρίσκονται σε βάθος 300 και 350 μέτρων.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, πιστεύεται ότι 49 ανθρακωρύχοι από τους 110, που βρίσκονταν μέσα στο ορυχείο τη στιγμή που σημειώθηκε η έκρηξη, εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι στις στοές του.

“Βρισκόμαστε πραγματικά αντιμέτωποι με μια θλιβερή κατάσταση”, δήλωσε ο Σοϊλού, ο οποίος επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας μαζί με τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

“Σύμφωνα με τις πρώτες παρατηρήσεις, πρόκειται για έκρηξη που προκλήθηκε από ένα αέριο”, διευκρίνισε ο Ντονμέζ.

Ο Afad, ο τουρκικός δημόσιος οργανισμός διαχείρισης καταστροφών, είχε γνωστοποιήσει αρχικά στο Twitter ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μετασχηματιστή που είχε υποστεί βλάβη, προτού ανακαλέσει και ανακοινώσει ότι αυτή οφείλεται στην ανάφλεξη για “άγνωστους λόγους” μεθανίου.