Συμφωνία συμφιλίωσης ανάμεσα σε 14 Παλαιστινιακές οργανώσεις

Δεκατέσσερις παλαιστινιακές οργανώσεις υπέγραψαν συμφωνία συμφιλίωσης στην πρωτεύουσα της Αλγερίας την Πέμπτη, η οποία στοχεύει να τερματίσει τη 15ετή διαίρεση τους, μετέδωσε το κρατικό ENTV.

Η συμφωνία γνωστή ως Διακήρυξη του Αλγερίου υπεγράφη σε τελετή παρουσία του Αλγερινού Προέδρου Abdelmadjid Tebboune και άλλων ανώτερων αλγερινών αξιωματούχων.

Η “Διακήρυξη του Αλγερίου” προβλέπει τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών ως τον Οκτώβριο του 2023.

Οι εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για το 2021, οι πρώτες εδώ και 15 χρόνια, είχαν αναβληθεί επ’ αόριστον από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής και επικεφαλής της Φάταχ Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος είχε κρίνει ότι η διεξαγωγή τους δεν ήταν “εγγυημένη” στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Την απόφαση είχε επικρίνει η Χαμάς.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 2006 είχε κερδίσει το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς – το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ– , όμως το αποτέλεσμα δεν είχε αναγνωρίσει η Φάταχ αλλά ούτε και η διεθνής κοινότητα.

Ενάμιση χρόνο αργότερα, το 2017, ξέσπασαν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο οργανώσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δύο ξεχωριστά πολιτικά συστήματα: η Παλαιστινιακή Αρχή κυβερνά τη Δυτική Όχθη, περιοχή που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967 όπου ζουν 2,8 εκατ. Παλαιστίνιοι. Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,3 εκατ. άνθρωποι, κυβερνάται από τη Χαμάς και έκτοτε της έχει επιβληθεί αποκλεισμός από το Ισραήλ.

Πηγή: CGTN – ΑΜΠΕ