Πούτιν: Νέος κόμβος φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Τουρκία

Kazakhstan. Astana. OCTOBER 13, 2022. Russia's President Vladimir Putin (R) and Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο  TASS ο Πούτιν στο συνέδριο της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας την Τετάρτη, πρότεινε τη δημιουργία του μεγαλύτερου κόμβου φυσικού αερίου της Ευρώπης στην Τουρκία που θα μπορούσε να διαχειριστεί τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου που μέχρι τώρα αυτό μεταφέρεται μέσω του αγωγού Nord Streams.

Ο Ρώσος ηγέτης επανέλαβε επίσης αυτή την πρόταση σε συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν στην Αστάνα την Πέμπτη. Σύμφωνα με το TASS η ιδέα του Πούτιν να δημιουργηθεί ο νέος κόμβος στην Τουρκία έγινε δεκτή θετικά από τον Ερντογάν, και τα δύο μέρη έδωσαν οδηγίες για τις σχετικές ενέργειες.

Η ιδέα είναι να κατασκευαστεί ένα νέος αγωγός φυσικού αερίου και να δημιουργηθεί ένας κόμβος στην Τουρκία που θα μεταφέρει τα καύσιμα σε τρίτες χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, εάν υπάρχει ενδιαφέρον γι’ αυτό. Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο κόμβος θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για τον καθορισμό των τιμών του φυσικού αερίου «σε κανονικό επίπεδο αγοράς, χωρίς καμία πολιτική χροιά».

Σύμφωνα με το TASS o Ρώσος ηγέτης ανέφερε στην συνάντηση με τον Ερντογάν ότι θεωρεί την Τουρκία ως την πιο αξιόπιστη οδό για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι κατέστη δυνατή χάρη στη σταθερή υποστήριξη του Ερντογάν για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream.

Πηγή: TASS