Αύξηση των εργατικών ατυχημάτων

Δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα. Σύμφωνα με αυτά τα εργατικά ατυχήματα την περίοδο 2014 – 2021 αυξήθηκαν κατά 54%. Τα θανατηφόρα ατυχήματα για φέτος έχουν φτάσει τα 43 ενώ αντίστοιχα το 2019 ήταν 28.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που λειτουργούσε στο Υπουργείο Εργασίας και το αντικατέστησε με την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας. Σε ότι μας αφορά από την ημέρα της κατάργησης του ΣΕΠΕ εκφράσαμε και συνεχίζουμε να εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε όλους τους τόνους.

Σύμφωνα με τη νέα ανεξάρτητη αρχή αυτό οφείλεται στην αύξηση δραστηριοτήτων μετά από δίχρονη αναστολή λόγω της πανδημίας και ένα μέρος της ευθύνης το περνάει στους εργαζόμενους που εκτελούν εργασίες εκτός του γνωστικού τους αντικειμένου. Όσο για τον κύριο παράγοντα που είναι η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας το περνάει στα ψηλά μιλώντας για χαλάρωση. Το δια ταύτα της αρχής είναι ότι θα αυξηθούν μεν οι έλεγχοι αλλά θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν δράσεις που θα έχουν σαν στόχο να αποκτήσουμε ως πολίτες κουλτούρα πρόληψης. Ακόμη και στην προοπτική λοιπόν ατομική ευθύνη.

Θυμίζουμε ότι καθ’ όλο το διάστημα της πανδημίας δεν δόθηκε ούτε μία φορά στη δημοσιότητα μια έκθεση για το αν και τι είδους έλεγχοι έγιναν για το αν τηρούνταν ή όχι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μάλλον δεν έγιναν καθόλου ή έγιναν τόσο λίγοι που δεν μπορούσαν να δώσουν τα νούμερα στη δημοσιότητα.

Επισημαίνουμε επίσης ότι οι έλεγχοι σε χώρους εργασίας καθ’ όλη την περίοδο των μνημονίων ατόνησαν και σε συνδυασμό με τη γενικότερη επίθεση σε βάρος της μισθωτής εργασίας η εργοδοτική αυθαιρεσία οργίασε πράγμα που κατ’ εμάς είναι η βασική αιτία αύξησης των εργατικών ατυχημάτων.

Κατ’ αρχάς θα επαναλάβουμε ότι απαιτείται η επαναφορά του ΣΕΠΕ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας.

Από κει και μετά θεωρούμε ότι βασικός παράγοντας είναι η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία. Οι κάθε μορφής εργοδότες θα πρέπει να ελέγχονται σχετικά με το αν στην επιχείρηση λειτουργεί τεχνικός ασφαλείας, γιατρός εργασίας και αν υπάρχει έγγραφη γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου (ΓΕΕΚ). Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ότι σε κανένα από τα καταστήματα γρήγορου φαγητού δεν υπάρχει ΓΕΕΚ όπως άλλωστε και στη συντριπτική πλειοψηφία των χώρων στους οποίους εκτελούνται οικοδομικές εργασίες. Τέλος οι επιθεωρήσεις εργασίας ανά την Ελλάδα θα πρέπει να ενισχυθούν με το αναγκαίο προσωπικό προκειμένου να είναι σε θέση να πραγματοποιούν πολλούς και ουσιαστικούς ελέγχους στο χώρο ευθύνης τους.

Πηγή: Ημερησία