Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα γαλλικά διυλιστήρια

«Θα αγωνιστούμε ενάντια στην ξεκάθαρη αμφισβήτηση του δικαιώματός μας στην απεργία», δηλώνει η CGT για την απόφαση επίταξης.

Να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις αποφάσισαν, σήμερα Τετάρτη, στη Γαλλία οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια και τις αποθήκες καυσίμων της Esso-ExxonMobil και της TotalEnergies στην περιοχή της βόρειας Νορμανδίας, παρά την χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης για επίταξη.

«Είμαστε όλοι στόχοι, η κυβέρνηση θέλει να μας αναγκάσει να επιστρέψουμε τη δουλειά. Θα αγωνιστούμε ενάντια στην ξεκάθαρη αμφισβήτηση του δικαιώματός μας στην απεργία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της CGT, Κριστόφ Ομπέρτ.

Με την κυβέρνηση και την CGT σε τροχιά σύγκρουσης, οι ελλείψεις καυσίμων συνεχίζονται στην γαλλική αγορά, καθώς η απεργιακή κινητοποίηση μπήκε στην 22η ημέρα της. Το βράδυ της Δευτέρας, τουλάχιστον το 30% των γαλλικών πρατηρίων βρισκόταν σε κατάσταση έλλειψης σε ένα ή περισσότερα καύσιμα, «με έντονες γεωγραφικές διαφορές», δήλωσε την Τρίτη ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, κατά τη διάρκεια της ώρας των κυβερνητικών ερωτήσεων, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Εν τω μεταξύ, το γαλλικό υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης ξεκίνησε την επίταξη διατάσσοντας προσωπικό «απαραίτητο για τις επιχειρήσεις» να επιστρέψει στη δουλειά, στο κέντρο αποθήκευσης καυσίμων Port-Jérôme της Exxon στη Νορμανδία.

Η εντολή ήρθε μια ημέρα αφότου η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν είπε στο κοινοβούλιο ότι η κυβέρνησή της θα επιτάξει τους εργαζομένους που διαχειρίζονταν αποθήκες βενζίνης του γαλλικού υποκαταστήματος της ExxonMobil, και απείλησε να κάνει το ίδιο για όσους ανήκουν στον όμιλο TotalEnergies.

Η Αριστερά (NUPES) επέκρινε την επίθεση της κυβέρνησης στο δικαίωμα στην απεργία και την «απεργοσπαστική προπαγάνδα», όπως δήλωσε η Ματίλντ Πανό, πρόεδρος της ριζοσπαστικής αριστερής ομάδας La France insoumise στη Συνέλευση. Ωστόσο, «εξακολουθείτε να αρνείστε να αυξήσετε τους μισθούς», είπε στην κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ