«Λευκές Νύχτες» για ποιους;

Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης που οι εργασιακές σχέσεις με μεθοδευμένες κυβερνητικές αποφάσεις διαλύονται, που οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι μικροεπαγγελματίες φτωχοποιούνται ακόμη περισσότερο εμφανίζονται “νέες ιδέες” τόνωσης της αγοράς. Οι λευκές νύχτες ή το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Με το παραμύθι πως η εμπορική κίνηση έχει μειωθεί, όχι γιατί μειώθηκαν τραγικά τα λαϊκά εισοδήματα, αλλά πως δεν μας φτάνει ο χρόνος για να ψωνίσουμε.
Εκμεταλλεύονται έτσι και την απόγνωση κάποιων επαγγελματικών ομάδων που αναζητούν διέξοδο στα οικονομικά τους αδιέξοδα.
Αδιέξοδα που δημιουργεί η παρατεταμένη οικονομική λιτότητα που τα συστημικά κόμματα συναποφάσισαν και η κάθε κυβέρνηση υλοποιεί με ευλάβεια.
Κερδισμένοι από τέτοιες πολιτικές  εργασιακής απορρύθμισης οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που ακόμα και στην κρίση αυξάνουν τα κέρδη τους.
Κερδισμένοι και για ακόμη έναν λόγο, γιατί επιβάλλουν χειρότερες συνθήκες για τους εργαζόμενους σε οικονομικό επίπεδο. Εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικές κατακτήσεις, η ανάγκη ξεκούρασης και κοινωνικής ζωής των εργαζομένων… πάνε περίπατο.
Η θέση των εργαζομένων αλλά και των μικροεπαγγελματιών στις λευκές νύχτες ή το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν μπορεί παρά να είναι αρνητική.
Χάνουμε από αυτά τα κόλπα.
Χρειάζεται να επιμείνουμε στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, στις μειώσεις τιμών – ιδιαίτερα σήμερα – ώστε να μπορούμε να ψωνίζουμε.
Δεν μας λείπει ο χρόνος, το χρήμα δεν μας φτάνει!
Τέλος ας τονίσουμε και την βαθιά κυβερνητική υποκρισία, με την στήριξη των πρόθυμων δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Στη σημερινή ενεργειακή κρίση που μας ζητάνε με θράσος να κάνουμε οικονομία, γίνεται σπατάλη ενέργειας.
Και βέβαια με θεάματα και… χωρίς άρτο, ούτε τα καταστήματα, ούτε οι πελάτες μπορούν να επιβιώσουν!
Έχουμε τη δύναμη σε κάθε γειτονιά απευθυνόμενοι και στα χιλιάδες καταστήματα που οδηγούνται στο κλείσιμο να διεκδικούμε μέτρα στήριξης του εισοδήματος και της εμπορικής κίνησης.
Απάντηση στην εξαθλίωση και τη φτωχοποίηση ας γίνουν οι δικοί μας αγώνες!