Ημερίδα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ
Πληροφ. Τηλέφ. : 6974888323, 6946048790, 6977462193, 6941639001
ep.ag.goudi@gmail.com

Αθήνα 2-10-2022

Μετά από σύσκεψη και συζήτηση με μαζικούς φορείς και ενεργούς πολίτες όμορων περιοχών του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή (Μ.Π.ΓΟΥΔΗ) αποφασίστηκε να διοργανωθεί ΗΜΕΡΙΔΑ για το Μ.Π.ΓΟΥΔΗ (που αποτελεί την συνέχεια του ορεινού όγκου του Υμηττού εντός του αστικού ιστού) με τεκμηριωμένες εισηγήσεις από επιστήμονες-γνώστες των προβλημάτων, που θα δημιουργηθούν από την δημοσίευση του νέου Π.Δ/τος (καθότι επιφέρει δυσμενέστερες ρυθμίσεις σε σχέση με το προγενέστερο και ισχύον για τα Μ.Π.ΓΟΥΔΗ-ΙΛΙΣΙΩΝ Π.Δ. του 2011-ΦΕΚ 187 Δ). Έτσι ο τίτλος του «Καθορισμός Ζωνών Προστασίας , χρήσεων γης και μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή & Ιλισίων και περιβαλλοντική έγκριση του σχεδίου αυτού» μπορεί να χαρακτηριστεί ψευδεπίγραφος. Το σχέδιο Π.Δ/τος έχει υποβληθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στο ΣτΕ προς επεξεργασία .
Στην Ημερίδα επίσης θα συζητηθεί η κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί στο Πάρκο από τη διαχρονική «ολιγωρία» των εκάστοτε κυβερνήσεων:

 • η μη εφαρμογή διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 187/Δ/2011 (όπως η δημιουργία φορέα διαχείρισης, η απαγόρευση κυκλοφορίας εντός του πυρήνα του Πάρκου κλπ.)
 • η μη τήρηση των νόμων επιτρέπει την εισβολή ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο του Πάρκου, που με τις δραστηριότητές τους, το εμπορευματοποιούν και το συρρικνώνουν.

Η Ημερίδα με τίτλο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ SOS θα γίνει την ΤΕΤΑΡΤΗ 12/10/2022, ώρα 18:30 , στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων , οδός Λάκωνος 9 (Πάρκο ΚΑΠΑΨ)
Εισηγητές στην ημερίδα:

 • Μαυράκος Δημήτριος, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Αγώνα για το Μ.Π. Γουδή,
  Πολιτικός μηχανικός Ε.Μ.Π.
 • Πατρίκιος Γιώργος, καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής Δημοκρίτειου
  Πανεπιστημίου Θράκης(Δ.Π.Θ.).
 • Σταυρίδης Σταύρος , καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής Εθνικού Μετσόβιου
  Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.).

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις κοινωνικών φορέων και πολιτών.
Οι κοινωνικές ανάγκες είναι το κριτήριο που βλέπουμε για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείρισή του.

Η Γραμματεία της Επιτροπής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ