Ο αριθμός των εταιρειών που πτώχευσαν στην Αγγλία και την Ουαλία έφτασε το υψηλότερο σημείο των 13 τελευταίων ετών το τρίμηνο έως το τέλος Ιουνίου, καθώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας ανάγκασε έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών να κλείσουν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Υπήρξαν 5.629 χρεοκοπίες το δεύτερο τρίμηνο, το υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2009, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν στα χέρια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).
Το ποσοστό «κατάρρευσης» εταιρειών είναι 46% υψηλότερο από τα μέσα τριμηνιαία στοιχεία που καταγράφηκαν για την Αγγλία και την Ουαλία τα τέσσερα χρόνια πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.
Περισσότερες από μία στις 10 επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν «μέτριο έως σοβαρό» κίνδυνο αδυναμίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις σε έρευνα που διεξήχθη από την Στατιστική Υπηρεσία τον Αύγουστο, εξαιτίας του υψηλότερου κόστους και αποδυνάμωσης των οικονομικών προοπτικών. Οι μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 υπαλλήλους ήταν οι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του κλεισίματος.
Περισσότερες από το ένα πέμπτο των επιχειρήσεων ανέφεραν την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας ως το κύριο πρόβλημά τους, από το 15% τον Φεβρουάριο και άνοδο στο 30% μεταξύ των επιχειρήσεων με έως και 50 άτομα προσωπικό.
Η Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε άλλους πιθανούς παράγοντες που συμβάλλουν στο πρόβλημα, όπως οι δυσκολίες στην πληρωμή του χρέους, το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών και οι διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού.
Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα έκτακτο πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου στις τιμές χονδρικής της ενέργειας για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τον χειμώνα.
Ωστόσο, η στήριξη, η οποία αναμένεται να κοστίσει στην κυβέρνηση 22 έως 48 δισεκατομμύρια λίρες, θα είναι σε ισχύ μόνο για έξι μήνες ενώ το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθεί να είναι περίπου το διπλάσιο από αυτό που πλήρωναν οι επιχειρήσεις τον περασμένο Οκτώβριο.
Οι καταναλωτές αναγκάζονται να μειώσουν τις δαπάνες καθώς η αύξηση κόστους ζωής που τροφοδοτείται από τους ραγδαίους λογαριασμούς ενέργειας, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων πλήττει τα διαθέσιμα των νοικοκυριών.
Οι κατασκευές, η μεταποίηση, η διαμονή και οι υπηρεσίες τροφίμων, καθώς και οι βιομηχανίες χονδρικού και λιανικού εμπορίου αντιπροσώπευαν περισσότερο από το μισό των συνολικών πτωχεύσεων των επιχειρήσεων στην Αγγλία και την Ουαλία τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους.
Πηγή Guardian