Συντονισμός Αιρετών: Δεν θα παγώσουμε για τα κέρδη τους

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΓΩΣΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ

Η εκτόξευση των λογαριασμών του ρεύματος και συνολικά της ενέργειας έχει φέρει τον εργαζόμενο λαό σε οριακή κατάσταση. Η ευρωενωσιακή πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και οι κυρώσεις που επέβαλλε η Ε.Ε. στην Ρωσία σε ευθυγράμμιση με το ΝΑΤΟ, είναι οι βασικοί υπαίτιοι της σημερινής κατάστασης.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί αναμένοντας το μαγικό χέρι της αγοράς να «ρυθμίσει» την κατάσταση. Για να το «κινητοποιήσει», επιδοτεί με εκατομμύρια κάθε μήνα τους μονοπωλιακούς ομίλους της ενέργειας από τον κρατικό προϋπολογισμό, Ακόμα και αυτή η επιδότηση το μόνο που καταφέρνει να κάνει είναι να “συγκρατήσει” την αύξηση στους οικιακούς λογαριασμούς: αντί για 4 και 5 φορές πιο ακριβά, η αύξηση “περιορίζεται” στο διπλάσιο και τριπλάσιο της τιμής που ίσχυε πριν 1,5 χρόνο. Το μόνο αποτέλεσμα που έχουν τα μέτρα κυβέρνησης και ΕΕ είναι να αυξάνονται τα τεράστια κέρδη των ιδιωτικών εταιριών ενέργειας (πάνω από 7 δις σε δύο μόλις χρόνια).
Το κουτσουρεμένο λαϊκό εισόδημα με τους καθηλωμένους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, κουρεύεται μέρα με την μέρα από τον πληθωρισμό και την τεράστια αύξηση του κόστους ζωής. Οι τιμές στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καλπάζουν, η στέγη μετατρέπεται σε πολυτέλεια και ενώ τα κέρδη του κεφαλαίου δεν τα ακουμπάει κανείς, για τον κόσμο της δουλειάς περισσεύουν μόνο τα διαφόρων ειδών «pass» και αυξήσεις-κοροϊδία.
Ταυτόχρονα οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα και για την «δημοτική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση»: η κυβέρνηση αρνείται να καλύψει το αυξημένο κόστος ρεύματος για τους ΟΤΑ, με κίνδυνο κρίσιμες υπηρεσίες (παιδικοί σταθμοί, αθλητικοί χώροι, σχολεία, ΚΕΠ-διοικητικές υπηρεσίες κλπ) να μείνουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση! Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι πάντα πρόθυμοι τοπικοί άρχοντες σπεύδουν να μετακυλήσουν το κόστος στους πολίτες με αυξήσεις δημοτικών τελών και
φόρων! Έτσι, όχι μόνο αυξάνεται η επιβάρυνση των πολιτών, αλλά πολλαπλασιάζεται το κόστος του λογαριασμού ρεύματος (μέσω του οποίου εισπράττεται η δημοτική φορολογία), με κίνδυνο, το συνολικό υπέρογκο κόστος να καταλήξει σε αδυναμία πληρωμής και αποκοπές ρεύματος!
Πρέπει επιτέλους να μπει φραγμός στο ανεξέλεγκτο κούρεμα που υφίσταται το λαϊκό εισόδημα με χίλιους δυο τρόπους! Για να ζήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής.
Καλούμε, μαζί με σωματεία, κινήσεις και άλλους μαζικούς φορείς σε συγκέντρωση το Παρασκευή 7/10, στις 7μμ στην Κλαυθμώνος και πορεία στα γραφεία της Ε.Ε. Η άτυπη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. στην Πράγα εκείνες τις μέρες, θα προσδιορίσει τους νέους τρόπους που θα σκαρφιστούν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών μαζί με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών για να μην πειραχτούν τα ιερά και τα όσια του νεοφιλελευθερισμού: και να συνεχίσει το “μαγικό χέρι” της αγοράς να καθορίζει
τις τιμές του κοινωνικού αγαθού της ενέργειας, και να θησαυρίζουν τα μονοπώλια της παραγωγής και διανομής, και οι πολίτες να χρηματοδοτούν από την τσέπη τους την κερδοφορία των ολιγαρχών!
Ως εδώ!
Απαιτούμε:

  • Πλαφόν τιμών στην χονδρική και στην λιανική της ενέργειας. Το μοντέλο-στόχος της Ε.Ε. με τα Χρηματιστήρια Ενεργός όχι μόνο ξεζουμίζει τον λαό για την ολιγαρχία, αλλά διαμορφώνει και κινδύνους μαζικών blackout. Πρέπει να καταργηθεί. Άμεση αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων, όπως ο λιγνίτης με τήρηση περιβαλλοντικών προϋποθέσεων.
  • Άμεση αναστολή της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και κατάργηση του.
  • Πλαφόν στις τιμές των βασικών αγαθών-Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Αυξήσεις μισθών και τιμαριθμική αναπροσαρμογή για όλους τους μισθούς.
  • Κρατικοποίηση της ΔΕΗ και λειτουργία της με δημόσια-κοινωνικά κριτήρια.
  • Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. Μακροχρόνιοι διακανονισμοί, με χαμηλές δόσεις, σε τιμές που
    ίσχυαν πριν από 1,5 χρόνο και όχι στις σημερινές τιμές της ασύδοτης κερδοσκοπίας!
  • Μείωση δημοτικών φόρων και τελών. Κανένας δήμος να μην προχωρήσει σε αυξήσεις για να καλύψει το υπέρογκο κόστος ρεύματος. Να εκταμιευτεί το έκτακτο κονδύλι της κυβέρνησης προς την αυτοδιοίκηση και να αυξηθεί περαιτέρω γιατί δεν επαρκεί για τις ανάγκες.
  • Καμία δημόσια υπηρεσία χωρίς ρεύμα. Κανένα σχολείο, γυμναστήριο, παιδικός σταθμός να μην αποδεχτεί διακοπές. Οι δήμοι και οι περιφέρειες να απαιτήσουν κρατική χρηματοδότηση και σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο ότι κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες θα μείνουν ανοιχτές, χωρίς επιβάρυνση των πολιτών. Φρένο στον εκβιασμό των ολιγαρχών της ενέργειας με τις πλάτες του κράτους και της κυβέρνησης της ΝΔ.
  • Απόσυρση τώρα της χώρας από το καθεστώς των κυρώσεων. Δεν θα πληρώσει ο ελληνικός λαός, ο κόσμος της δουλειάς και η νεολαία τα πολεμικά σχέδια! Απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο με κάθε μορφή. Κοινή πάλη των λαών για την ειρήνη.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ και ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση Μεγάρων – Νέας Περάμου
Ανυπότακτος Κορυδαλλός
Ανυπόταχτες Γειτονιές Δάφνης Υμηττού
Ανυπότακτη Αττική- Περιφερειακή Κίνηση Περιφέρειας Αττικής
Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση Καλλιθέας "Μια Πόλη στο Δρόμο"
Δημοτική Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Χαϊδαρίου
Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού – Αργυρούπολης
Δίκτυο Πολιτών Χολαργού – Παπάγου
Δύναμη Αλλαγής, Άγιος Δημήτριος
Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι
Ζωγράφου – Ανυπότακτη Πόλη
Κίνηση πολιτών Νίκαιας Ρέντη "Κόντρα στο Ρεύμα"
Μέτωπο Ανατροπής για την Αθήνα
Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Πολιτών Δήμου Πετρούπολης
Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα
Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου
Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση
Χαλάνδρι ΕΝΑΝΤΙΑ- Πρωτοβουλία Πολιτών