Ο αγώνας υπεράσπισης της λαϊκής κατοικίας, πιο επίκαιρος από ποτέ

Οι δικαστικές διώξεις εναντίον των αγωνιστών που υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται τη λαϊκή κατοικία και περιουσία, συνεχίζονται. Μετά την άγρια καταστολή που προηγήθηκε στα ειρηνοδικεία και έξω από τα συμβολαιογραφεία, η βιομηχανία των διώξεων με κατασκευασμένα κατηγορητήρια εξελίσσεται στις δικαστικές αίθουσες.

Στόχος τους να διαλύσουν κάθε αντίσταση που υπερασπίζεται τη λαϊκή κατοικία και περιουσία, για να περάσει όσο πιο ομαλά γίνεται και το τελευταίο κεραμίδι στις τράπεζες και στα ληστρικά Funds, πετώντας στο δρόμο φτωχές οικογένειες.

Παρά την καταστολή όμως και τις διώξεις, τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών, που υπερασπίζουν τις φτωχές οικογένειες και το δικαίωμα στη στέγη, είναι ζωντανά και δίνουν κάθε μέρα τον αγώνα τους. Με την ενεργή τους παρέμβαση έχουν ακυρωθεί και ανασταλεί αρκετοί πλειστηριασμοί δίνοντας ελπίδα και ανάσα ζωής στα πληττόμενα στρώματα από τις μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους· Πολιτικές οι οποίες αφού πρώτα περιέκοψαν δραματικά τα εισοδήματά τους, έσπρωξαν αρκετούς στην ανεργία και αφαίρεσαν κάθε δυνατότητα πληρωμής υποχρεώσεων και υποστήριξης των βασικών τους αναγκών, τώρα  τους αρπάζουν και το τελευταίο κεραμίδι, πετώντας τους στο δρόμο.

Βαδίζοντας στο δρόμο προς τις εκλογές θα ακούσουμε πολλά για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των ευάλωτων νοικοκυριών, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ποιοι νομοθέτησαν και ποιοι σήμερα υλοποιούν το πλαίσιο της αρπαγής με βάση  το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ ξεκίνησε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, νομοθετώντας τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καταργώντας τη κάθε δημόσια και διαφανή διαδικασία, χαρίζοντας τα κόκκινα δάνεια για ένα ευτελές ποσό στα αρπακτικά Funds χωρίς να δίνει στους οφειλέτες τη δυνατότητα εξαγοράς, καταργώντας το νόμο Κατσέλη και εξαφανίζοντας κάθε προστασία. Ποινικοποίησε τη διαμαρτυρία έξω από τα ειρηνοδικεία και χαρακτηρίζοντάς τη  ως ιδιώνυμο αδίκημα, άσκησε άγρια καταστολή στους διαμαρτυρόμενους συλλαμβάνοντας τους και παραπέμποντάς τους στη δικαιοσύνη.

Αποτέλεσμα αυτών των επιλογών είναι χιλιάδες λαϊκές και εκατοντάδες πρώτες κατοικίες να έχουν περάσει στα αρπακτικά και να συνεχίζονται οι δίκες και οι διώξεις των δεκάδων αγωνιστών με στημένα κατηγορητήρια εξαιτίας του ζήλου που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ  στην καταστολή και στην ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας την περίοδο 2016-9.

Ο αγώνας υπεράσπισης της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, ιδιαίτερα σήμερα είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλιμακώνει την επίθεση στο δικαίωμα στην κατοικία, τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα και κάθε κοινωνική προστασία, ενώ με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα δίνει τα σπίτια των αδύναμων νοικοκυριών βορά στις τράπεζες, μετατρέπει τον οφειλέτη σε ενοικιαστή και τον καθιστά μονίμως υπερχρεωμένο.