50 χιλιάδες υγειονομικοί στη Σκωτία ψηφίζουν για απεργία

Περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στη Σκωτία ψηφίζουν για να αποφασίσουν απεργία διεκδικώντας αύξηση στις αμοιβές του προσωπικού του Συστήματος Υγείας (NHS).

Τα μέλη του συνδικάτου Unison καλούνται να ψηφίσουν την απόρριψη της πρότασης για αύξησης 5 % που προσέφερε η υπουργός Υγείας της Σκωτίας Humza Yousaf.

Το συνδικάτο δηλώνει ότι είναι η πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε ισχύ η αποκέντρωση που οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας καλούνται να ψηφίσουν για απεργία για λόγους αμοιβής.

Η επιτροπή υγείας της Unison Σκωτίας σημείωσε ότι η αποδοχή της προσφοράς της Κυβέρνησης θα σήμαινε «μειώσεις μισθών με πραγματικούς όρους» και συνιστά στα μέλη να ψηφίσουν υπέρ της απεργίας.

Η πρόεδρος του Σωματείου Wilma Brown δήλωσε: «Είναι πρωτόγνωρες στιγμές και το προσωπικό του NHS, αγωνίζεται δύσκολα να τα βγάλει πέρα.

«Η πρόταση της κυβέρνησης της Σκωτίας δεν προσεγγίζει τις διεκδικήσεις μας και οδηγεί όλους τους εργαζόμενους στο NHS σε χειρότερη οικονομική θέση.

«Πρόκειται για περικοπή μισθών με πραγματικούς όρους σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων του NHS.

«Βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη κρίση κόστους διαβίωσης και προσωπικού του NHS στην ιστορία και παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Σκωτίας ζητά οι σκληρά εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας να αποδεχθούν μια μείωση μισθών με πραγματικούς όρους».

Ο Matt McLaughlin, επικεφαλής της UNISON Σκωτίας στον τομέα της υγείας, ανέφερε: «Οι υπουργοί πρέπει να κατανοήσουν την οργή του υγειονομικού προσωπικού που εργάζεται σε ένα υποχρηματοδοτούμενο και με ανεπαρκές προσωπικό NHS. Είναι ήδη ένα εξαιρετικά αγχωτικό το περιβάλλον και δε επιτρέπεται οι εργαζόμενοι να ανησυχούν για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς και θα ταΐσουν την οικογένειά του.

Οι κάλπες άνοιξαν τη Δευτέρα 3/10 και η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου.

Ο η υπουργός Υγείας της Σκωτίας κ. Yousaf είπε: «Οποιαδήποτε απόφαση στην ψηφοφορία για απεργία είναι απογοητευτική».

«Είμαστε σε επαφή με τα σωματεία υγείας και ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με τις αμοιβές στο εγγύς μέλλον».

Πηγή: Unison Scotland, morning star