Συνεδρίαση Eurogroup: Συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης πολιτικής

Τα βασικότερα σημεία από την ανακοίνωση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών στην ενέργεια εστιάζονται:

Σε προσωρινά μέτρα στοχευμένα – όπως αναφέρουν – στους πιο ευάλωτους

Στην αποφυγή πολιτικών που θα δημιουργήσουν πληθωριστικές πιέσεις

Στο να ακολουθεί η δημοσιονομική πολιτική τη νομισματική με στόχο τον πληθωρισμό

Στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Στη συνέχιση της προσπάθειας για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται στην ίδια γραμμή όπως μέχρι σήμερα που στην Ελλάδα εκφράστηκαν με τη λογική των κουπονιών (power pass, fuel pass). Το χειρότερο για τη χώρα μας είναι ότι ήδη έχουν εξαγγείλει πως αυτά τα στοχευμένα μέτρα θα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη μείωση της κατανάλωσης.

Κανένα μέτρο και καμία αναφορά στα υπερκέρδη και στην επιδότηση των εταιρειών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και όσο για την ενεργειακή «απεξάρτηση» από τη Ρωσία αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός. Προκλητικά όμως στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρουν ότι τα μέτρα δεν μπορούν να αφορούν όλους, υπονοώντας την μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων.

Για μας η αντιμετώπιση της κατάστασης περνάει αφ’ ενός από τη στήριξη των Λαϊκών εισοδημάτων και την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας των εταιρειών παρόχων και από την άλλη η αλλαγή στάσης απέναντι στον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας, την άρση των κυρώσεων και την επιδίωξη του τερματισμού του.

Οτιδήποτε άλλο θα ανακυκλώνει και θα μεγεθύνει το πρόβλημα οδηγώντας μεγάλα τμήματα του ελληνικού Λαού και του συνόλου των χωρών της Ευρώπης στη φτώχεια, στο κοινωνικό περιθώριο και ανήμπορο να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του χειμώνα για θέρμανση.