Πάνω από 100 χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της ακρίβειας στην Βρετανία

Πάνω από 100.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Βρετανία το Σάββατο, διαδηλώνοντας ενάντια στην αύξηση του κόστους ζωής. Οι διοργανωτές ανέφεραν ότι οι κινητοποιήσεις αυτές είναι το μεγαλύτερο κύμα συντονισμένων διαδηλώσεων που σαρώνει τη χώρα εδώ και χρόνια.

Κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από την εκστρατεία Enough is Enough (Αρκετά είναι Αρκετά) πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 50 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Λονδίνου, της Γλασκώβης, του Μπράιτον, του Νότιγχαμ, του Μάντσεστερ, του Λίβερπουλ, του Κάρντιφ και του Αμπερντίν.

Οι διαμαρτυρίες, που συμπίπτουν με την περαιτέρω αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, σημειώθηκαν ενώ δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία και τους σιδηροδρόμους απεργούν λόγω χαμηλών μισθών και των απαράδεκτων  συνθηκών εργασίας.

Στο Λονδίνο, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον σταθμό King’s Cross το Σάββατο για να υποστηρίξουν τους απεργούς σιδηροδρομικούς εργάτες. Απευθυνόμενος στη διαδήλωση, ο βοηθός γενικός γραμματέας της RMT, Έντι Ντέμπσεϊ, είπε: «Ζούμε σε μια χώρα όπου… οι ενεργειακές εταιρείες μας παίρνουν δισεκατομμύρια ενώ 150 δισεκατομμύρια λίρες επιπλέον τους δίνονται από αυτή την κυβέρνηση».

Οι Τόρις προσφέρουν φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους, ενώ οι φτωχοί αναμένεται να σφίξουν το ζωνάρι τους, προσθέτοντας: «Λέμε αρκετά (Enough is Enough)- δεν πρόκειται να το αντέξουμε άλλο!»

«Αυτή η χώρα είναι η έκτη πλουσιότερη οικονομία στον πλανήτη, δεν χρειάζεται να είναι έτσι».

Το Enough is Enough, είναι μια νέα εκστρατεία που ιδρύθηκε από συνδικάτα και κοινοτικές οργανώσεις, που απαιτεί αυξήσεις μισθών για τους εργαζόμενους, μείωση στους λογαριασμούς ενέργειας και επιβολή φόρου για τους πλούσιους.

Συλλαλητήρια του κινήματος Don’t Pay UK (δεν πληρώνω) πραγματοποιήθηκαν επίσης σε ολόκληρη τη χώρα το Σάββατο, όπου οι διαδηλωτές που πήραν μέρος υποσχέθηκαν να συμμετάσχουν σε απεργία μην πληρώνοντας τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Ακτιβιστές έκαψαν τους λογαριασμούς ενέργειας σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας, οι οποίες λένε ότι θα αφήσουν εκατομμύρια ανθρώπους «να πασχίζουν να κρατήσουν το κεφάλι τους πάνω από το νερό».

Ο Jamie, από το Don’t Pay Bradford, είπε: «Αρνούμαστε να παγώσουμε στα σπίτια μας ενώ οι ενεργειακές εταιρείες βγάζουν δισεκατομμύρια».

Πηγή: Morning Star

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ