Ο αγώνας για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη συνεχίζεται.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

53 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967

Ο αγώνας για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη συνεχίζεται.

Συμπληρώνονται φέτος 53 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας του αμερικανικού παράγοντα με την εγχώρια αντίδραση.

53 χρόνια από την εφιαλτική εκείνη ημέρα που κατέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την εκτροπή και το μετεμφυλιακό παρακράτος, που σημάδεψε την  πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

Η Λαϊκή Ενότητα τιμά όλους εκείνους τους αγωνιστές (κομμουνιστές, αριστερούς και πραγματικούς δημοκράτες) που αγωνίστηκαν και αντιστάθηκαν σθεναρά ενάντια στη βίαιη κατάλυση -χωρίς προσχήματα- της Δημοκρατίας και την επταετή χούντα των συνταγματαρχών, δοκιμάζοντας τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης και εισπράττοντας την αγριότητα των φασιστών με εξορίες, φυλακίσεις, βασανισμούς και δολοφονίες.

Η θλιβερή αυτή όμως επέτειος αποτελεί παράλληλα, πέραν της απότισης φόρου τιμής στην προσφορά και την μνήμη των θυμάτων της χούντας, ένα διαρκές μάθημα ιστορίας.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967 δεν προέκυψε τυχαία αλλά επιβλήθηκε όταν ο αμερικανικός παράγοντας (κατ’ ουσία οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ), σε συνεργασία με το παρακράτος και το εγχώριο κατεστημένο, το επέβαλαν με κάθε τρόπο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, αποτέλεσμα των οποίων ήταν και η τραγωδία της Κύπρου και αφού πρώτα, είχαν προετοιμάσει το έδαφος, το ψυχροπολεμικό κλίμα της μετεμφυλιακής Ελλάδας, η αντικομουνιστική υστερία και η κρίση του εγχώριου πολιτικού συστήματος.

Και υπό το πλαίσιο αυτό, αποτελεί προσβολή στην μνήμη των θυμάτων, αλλά και στα δημοκρατικά συναισθήματα του ελληνικού λαού, η πρόσδεση της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ , που διατήρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και βαθαίνει η κυβέρνηση της ΝΔ, που έχει καταστήσει την Ελλάδα πιόνι στους σύγχρονους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και έρμαιο των μηχανισμών των Βρυξελλών.

Αποτελεί  επίσης προσβολή στους αγωνιστές το γεγονός, ότι 53 χρόνια μετά την επιβολή της χούντας, ο λαός εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες των μνημονίων και των επιλογών της νεοφιλελεύθερης Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ακόμα και τώρα εν μέσω πανδημίας και αναστολής οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας, προσπαθεί να επιβάλει τις πιο σκληρές πολιτικές λιτότητας. Αποτελούν προσβολή οι καταπατήσεις δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και η ένταση της κρατικής καταστολής, με τα περιστατικά αστυνομικής βίας, διώξεων για πολιτική δράση, κρατικών παρακολουθήσεων αγωνιστών να αυξάνονται συνεχώς, υπό το δόγμα του νόμου και της τάξης της κυβέρνησης της ΝΔ.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, σε κοινή κατεύθυνση με τους μηχανισμούς των Βρυξελλών, με την ανοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, (επίσης υπάκουη στους μηχανισμούς της ΕΕ), έχει προχωρήσει σε περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων με άλλοθι την πανδημία και συνολικά σε λήψη μέτρων που θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση στην πλειονότητα του ελληνικού λαού.

Ο λαός μας σήμερα, τιμώντας τα θύματα της χούντας, αλλά και διεκδικώντας το δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή οφείλει να πει ένα βροντερό ΟΧΙ:

  • Στα παλιά αλλά και στα νέα εξοντωτικά μνημόνια που προετοιμάζονται,
  • Σε οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των Αμερικανών, που προκαλούν μεγάλους κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή,
  • Στο ΝΑΤΟ και στις βάσεις του θανάτου,
  • Στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση του κεφαλαίου, που αξιοποιούν την υγειονομική κρίση, για να επιβάλουν μνημόνια σε όλους τους λαούς που πλήττονται από την πανδημία

53 χρόνια από την 21η Απριλίου 1967 και δέκα χρόνια από την επιβολή των μνημονίων, ο αντιδικτατορικός αγώνας για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει επίκαιρος.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την προάσπιση της λαϊκής κυριαρχίας, της Δημοκρατίας καθώς και των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, που πλήττονται βάναυσα.

Αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα δημοκρατική, αντιϊμπεριαλιστική, ανεξάρτητη χωρίς μνημόνια και λιτότητα, με τον λαό κυρίαρχο στον τόπο μας.

Για το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας,

20/04/2020