Ο Τζέφρι είναι καλά, στέλνει ευχές και μας δίνει λεφτά

‘Ένα από τα πρόσωπα της δημοσιότητας που μου έλειψαν με τον κορωνοϊό, ήταν ο Τζέφρι Πάϊατ. Ένας φιλέλληνας που μέχρι να μας πιάσει η πανδημία μαθαίναμε νέα του κάθε μέρα. Από εκεί που ο πρέσβης κλώτσαγε την πόρτα έμπαινε στα υπουργεία και έδινε εντολές στις κυβερνήσεις, εξαφανίστηκε μαζί με τους Αμερικάνους. Άρχισα να ανησυχώ για την υγεία του, αν είναι καλά,  αν συμβαίνει κάτι, μήπως μπορέσουμε και βοηθήσουμε.

Άκουγα για Κούβα, Κίνα, Ρωσία, Βενεζουέλα, που έστελναν βοήθεια και περίμενα ότι κάτι θα κάνουν για μας οι Αμερικάνοι. Κάτι θα στείλουν μέσω του Πάϊατ. Στα δύσκολα έχουν σταθεί επανειλημμένα στο πλευρό μας και έχουν βοηθήσει. Είναι φίλοι μας και τους έχουμε παραδώσει και ένα οικόπεδο132.000 τ.χλμ., δεν μπορεί, κάποια βοήθεια θα στείλουν.

Και δεν έπεσα έξω. Η Μ Παρασκευή, ημέρα πένθους, έγινε ημέρα Ανάστασης για την Ελλάδα. Ο Τζέφρι, μέσω τουίτερ, έδωσε σημεία ζωής κομίζοντας δώρα και ευχές. Αφού ησυχάσαμε γιατί είναι καλά, είπε ότι θα μας δώσουν, 500.000$, για να προστατέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες από τον κορωνοϊό, ενισχύοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης μας.

Χάρηκα γιατί άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η αγάπη και η αλληλεγγύη τους απέναντι σε μας, στους πρόσφυγες και στους μετανάστες.

Ο Κουμουτσάκος εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ευχαρίστησε γι αυτή την τεράστια προσφορά τον Τζέφρι Πάϊατ και τον Μάθιου Πάλμερ βοηθό υφυπουργό εξωτερικών και αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις των ΗΠΑ. Εξέφρασε την εκτίμησή της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για την ανθρωπιστική βοήθεια με την οποία θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της μετανάστευσης και του Covid 19. Γιατί ξέρει ότι με αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν οι Αμερικάνοι να φτιάξουν μια βόμβα παραπάνω, την οποία θα στερηθούν για να μας βοηθήσουν.

Μας υπενθύμισαν ότι αυτή η νέα βοήθεια στηρίζεται στα θεμέλια της υπάρχουσας αμερικανικής υποστήριξης για την Ελλάδα, η οποία ανέρχεται συνολικά σε περισσότερα από 202 εκατ.$ μέσα στα τελευταία 20 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 1,8 εκατ.$ σε υγειονομική βοήθεια.

Οι αμερικάνοι μας υπενθύμισαν ότι στα 20 χρόνια μας έχουν δώσει 202 εκ. δολάρια, για να καταλάβουμε ότι χωρίς να είναι υποχρεωμένοι, χωρίς να τους περισσεύουν, μας τα δίνουν από το υστέρημά τους γιατί είναι φίλοι μας και θέλουν να μας βοηθήσουν. Εμείς όμως δεν τους υπενθυμίσαμε ότι για 68 χρόνια, τους δίνουμε κάθε χρόνο  πάνω από το 2% του ΑΕΠ της χώρας για το ΝΑΤΟ, τα χρόνια των μνημονίων που ζοριζόμαστε πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και το σύνολο αυτών που λένε ότι μας έχουν δώσει στα 20 χρόνια δεν είναι ούτε το ένα εικοστό πέμπτο από αυτά που τους πληρώνουμε κάθε χρόνο. Γιατί εμάς μας περισσεύουν, δεν έχουμε τι να τα κάνουμε  και θα ήταν αγένεια να λέμε τέτοια πράγματα σε φίλους.

Το ότι είμαστε όμως ευγενικοί, διακριτικοί, φιλότιμοι και δε χαλάμε χατίρι  το εκτιμάει ο πρέσβης, όπως το εκτιμάνε και οι εταίροι μας στην ΕΕ. Μας έστειλε τις θερμότερες ευχές του για το Πάσχα και δήλωσε ενθουσιασμένος με τα διάφορα μέρη της Ελλάδας, τους ανθρώπους της και τα φαγητά της.

Χάρηκα που ο πρέσβης είναι καλά, για τις ευχές του  και την αμερικάνικη βοήθεια. Περιμένω την ώρα που θα ξεπεράσουμε τον κορωνοϊό και με τη βοήθειά μας Αμερικάνοι και ΝΑΤΟ, θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους για τη σωτηρία του κόσμου. Για να φτάσει η ειρήνη, η δημοκρατία και η ευημερία σε όλη τη γη.

Εμείς είμαστε εδώ να κάνουμε ότι μας ζητήσετε. Σας ευχαριστούμε που μας αφήνετε να ζούμε σ αυτό το οικόπεδο, αλλά και μείς είμαστε οι πιο συνεπείς στο νοίκι, το πληρώνουμε ακριβά και πάντα στην ώρα του.

Τάσος Μαυρόπουλος μέλος της Ε.Γ. του Αριστερού Ρεύματος και του Π.Σ. της ΛΑ.Ε