Όλοι στην φοιτητική διαδήλωση, την Τρίτη 27/9, 7μμ στα Προπύλαια

  • Όλοι στην φοιτητική διαδήλωση, την Τρίτη 27/9, 7μμ στα Προπύλαια
  • Η πανεπιστημιακή αστυνομία και η καταστολή δεν θα περάσουν

Εδώ και τρεις εβδομάδες, το φοιτητικό κίνημα και το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας δίνει καθημερινές μάχες ενάντια στην εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Απέναντι στα ραντεβού των φοιτητών στις πύλες του ΕΚΠΑ, του ΕΜΠ και του ΑΠΘ και στις μαζικές διαδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιστρατεύει την πιο σκληρή καταστολή. Ο υπουργός ΠΡΟΠΟ και οι πραιτωριανοί του, έφτασαν στο σημείο να διαλύσουν συναυλία με χιλιάδες κόσμο στο ΑΠΘ, με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου – λάμψης.

Στην Αθήνα, προσπαθούν ουσιαστικά να απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις του φοιτητικού κινήματος. Τόσο η διαδήλωση της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου, όσο και η διαδήλωση του Σαββάτου, 17 Σεπτεμβρίου, χτυπήθηκαν σκληρά από τις δυνάμεις καταστολής, με την τελευταία να μετρά δεκάδες τραυματίες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί με τον αυταρχισμό και την αστυνομική βία να αποπροσανατολίσει από το τεράστιο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και τη συγκάλυψή του, αλλά και από την αδίστακτη, ταξικά μονομερή πολιτική της, που καταλήγει στο να εξανεμίζεται το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών, να έρχονται οι εργαζόμενοι και η νεολαία μπροστά στην απειλή της ενεργειακής φτώχειας, της στεγαστικής κρίσης, ακόμα και της έλλειψης βασικών αγαθών διατροφής. Επιχειρεί επίσης να συσπειρώσει και να προσελκύσει ένα αντιδραστικό, συντηρητικό ακροατήριο, στο οποίο δεν έχει τίποτα να δώσει, παρά μόνο “νόμο και τάξη”.

Ο αγώνας της φοιτητικής νεολαίας είναι αγώνας όλης της κοινωνίας. Ήδη, οι φοιτητικοί σύλλογοι πλαισιώνονται από καθηγητές και εργαζόμενους στα πανεπιστήμια. Η αντίθεση της ακαδημαϊκής κοινότητας στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στην παρουσία των ΜΑΤ μέσα στο ΑΠΘ και γύρω από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, στη σκληρή καταστολή των κινητοποιήσεων, είναι καθολική. Η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν σύμμαχο, πέρα από τον πρύτανη των ΜΑΤ, Παπαϊωάννου. Πέρα από τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, καταδικαστικές αποφάσεις παίρνουν όλο και περισσότερα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων, ενώ σωματεία εργαζομένων και φορείς του εργατικού κινήματος στηρίζουν τους αγώνες της νεολαίας. Είναι ενδεικτικό το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για συμμετοχή στην διαδήλωση της ακαδημαϊκής κοινότητας την Τρίτη, 27.9.

Η Λαϊκή Ενότητα, έχει σταθεί και θα συνεχίσει να στέκεται έμπρακτα στο πλάι της αγωνιζόμενης νεολαίας.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην διαδήλωση, την Τρίτη 27/9, στις 7μμ στα Προπύλαια.

Το Γραφείο Τύπου 26.9.2022