Νίκη της ακροδεξιάς στην Ιταλία

Μία δύσκολη μέρα «ξημέρωσε» στην γειτονική Ιταλία όπου πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές αναδείχθηκε το νεοφασιστικό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας» και σε συμμαχία με την Λέγκα του Βορρά και τη Φόρτσα Ιταλία η Μελόνι διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης.

Η συμμαχία που σχημάτισε με το άλλα κόμματα της ιταλικής δεξιάς, τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, και με τη Φόρτσα Ιτάλια (FI), τη δεξιά παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συγκεντρώνει το 43,8 % των ψήφων και αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία.

Με κορμό το Δημοκρατικό κόμμα η κεντροαριστερά υπέστη σοβαρή ήττα αφού και τα τέσσερα κόμματα του συνασπισμού περιορίζουν την δύναμή τους στο 26,2% των ψήφων.

Το Κίνημα των 5 αστέρων με επικεφαλής τον Τζουζέπε Κόντε παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε από την αποχώρηση του Λουίτζι Ντι Μάιο κατάφερε να παραμείνει στην κεντρική πολιτική σκηνή καταγράφοντας ένα ποσοστό που φτάνει στο 15,3%

Η Αριστερά μετά από πολλαπλές διασπάσεις και εσωτερικές αντιπαραθέσεις περιορίζει την δύναμή της και δεν κατάφερε να εκπροσωπηθεί στην Βουλή. Η Κομμουνιστική Επανίδρυση που εμφανίστηκε μέσα από το μετωπικό σχήμα της «Λαϊκής Ένωσης» συγκεντρώνει πάνω από 400.000 ψήφους και περιορίζεται στο 1,5%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλίας) συμμετείχε στο μετωπικό σχήμα «Κυρίαρχη και Λαϊκή Ιταλία» που έλαβε 1,2% και 345.000 ψήφους ενώ το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα με 25.000 ψήφους στο 0.1%

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ