Μολδαβία: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου, για να ζητήσουν την παραίτηση της φιλοδυτικής κυβέρνησης της χώρας, εν μέσω αυξανόμενης οργής για το συνεχιζόμενη  άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και του πληθωρισμού.

Το μικρό κράτος της Ανατολικής Ευρώπης, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία, βιώνει μια κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων τους τελευταίους μήνες, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται στα ύψη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Σάντου έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία και πιέζει για ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι επικριτές της την κατηγορούν ότι θα έπρεπε να είχε διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία φυσικού αερίου με τη Ρωσία, τον κύριο προμηθευτή της Μολδαβίας.

Την Παρασκευή, η ρυθμιστική αρχή φυσικού αερίου της Μολδαβίας αύξησε τις τιμές κατά 27% για τα νοικοκυριά.

Από την περασμένη εβδομάδα, η αντιπολίτευση έστησε περισσότερες από 200 σκηνές κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου. Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εδώ μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Ζητούν διάλυση του κοινοβουλίου, το οποίο ελέγχεται από το φιλοευρωπαϊκό Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης, και παραίτηση του προέδρου και της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕTass

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ